od 2. do 6 rujna

Uskoro kreće Mediteranski festival knjige: Od Vojka V do Premijerke

22.08.2020 u 16:38

Bionic
Reading

Ovogodišnji Mediteranski festival knjige održava se od 2. do 6. rujna, a za sve ljubitelje pisane riječi pripremljen je bogat i raznolik program. Na splitskim Gripama ih tako očekuju promocije brojnih naslova, od Premijerke Jadranke Kosor i Prometejevog sina Jurice Pavičića, do prvog romana pjesnika Marka Tomaša.

Za one koji žele poraditi na sebi, tu je promocija knjiga Bruna Šimleše Kako zavoljeti sebe, a kako se poznati domaći glazbenici snalaze u literarnom svijetu pokazat će bivši bubnjar Azre Boris Leiner autobiografijom Sve je bio ritam i popularni reper Vojko V koji je napisao slikovnice za djecu odgojnih naslova – Kako to i Ne može.

MFK će biti otvoren panelom Nacionalna strategija poticanja čitanja – čitanje kao lijek na kojem će se raspravljati o važnosti strateškog razvoja kulture čitanja i pismenosti kroz povezivanje autora i čitatelja. Važnost tog odnosa naglašava i predsjednik zajednice nakladnika i knjižara HGK, Slavko Kozina.

'Kulturološki, susret autora i publike je inspiracija sama po sebi, posebno u ovom vremenu i okolnostima. S poslovne strane, nakladnicima je MFK najveći sajam i festival tog tipa uopće koji se ove godine održava u Hrvatskoj. Zato smo se posebnom brigom pripremali za epidemiološko-higijenski siguran sajam kako bi posjetitelji, autori i izlagači nesmetano mogli uživati u susretu s knjigom i autorima. Očekujemo pravu poslasticu za sve generacije jer Split i Dalmacija vole MFK kao starog znanca, iako mu je tek četvrta godina', istaknuo je Kozina, dodavši kako vrhunsku organizaciju jamči snažna potpora Ministarstva kulture, Grada Splita te entuzijazam i znanje Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

U sklopu programa održat će se In memoriam za nedavno preminulog akademika Tonka Maroevića i video intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom.

Posebna pažnja posvećena je najmlađim posjetiteljima za koje su organizirane zanimljive edukativne radionice koje će se održavati svakodnevno u svečanom salonu ŠC Gripe tj. u Malom Bookvariju, kako se taj salon zove tijekom održavanja MFK. Između ostalog, čeka ih praktičan sat robotike i programiranja, imat će priliku naučiti kako se rade stripove, ali i uživati u druženju s autoricama hit knjiga za djecu. Pod pokroviteljstvom projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja odvijat će se i program Tete i barbe pričalice čitaju te Škola brzog čitanja i mudrog učenja.

Važno je naglasiti kako će se program i organizacija sajma provoditi uz sve potrebne epidemiološke mjere i preporuke za sprječavanje širenja infekcije. Stoge je i broj sudionika po radionicama strogo ograničen i obavezna je predbilježba na mfk@mfk.hr.

Ulaz na sajam je besplatan, a detaljni MFK program s opisom i rasporedom radionica, dostupan je na www.mfk.hr

Festival organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK u suradnji s Ministarstvom kulture, Splitsko-dalmatinskom županijom i Gradom Splitom, a uz podršku brojnih partnera - Javna ustanova Športski objekti Split, Turistička zajednica Grada Splita, TOMMY, Orangina, Hotel Zagreb (Split), Quasimodo, Cukarin Gripe, The Old Hat, Europlakat i Slobodna Dalmacija.