u subotu navečer

'Medena zemlja', 'Parazit' i 'Jadnici' na Noći Oscara u MSU

07.02.2020 u 12:19

Bionic
Reading

Zagrebački MSU u večeri uoči dodjele Oscara, 8. veljače, prikazuje tri filma nominirana za tu nagradu, a moći će se vidjeti i kako zlatni kipić izgleda uživo, na izložbi 'Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma' gdje onaj dodijeljen Dušanu Vukotiću za 'Surogat' ima posebno mjesto.

Osim izložbe, posjetitelji 'Noći Oscara u MSU', moći će pogledati filmove nominirane za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma - 'Medena zemlja', 'Parazit' i 'Jadnici'.

'Parazit', novi film južnokorejskog redatelja Bonga Joona Hoa, crnohumoristični je triler o obitelji koja je bliska, ali jedva 'krpa kraj s krajem' jer su nezaposleni. Sin, student odlučuje omogućiti obitelji redovite prihode pa odlazi na intervju za dobro plaćeni posao podučavanja kćeri jednog bogataša, što pokreće nezaustavljivi niz nezgoda.

Film 'Jadnici' Ladja Lya, utemeljen je na njegovom istoimenom kratkom filmu inspiriranom nemirima 2005. u pariškim predgrađima, a radnja se događa u Montfermeilu, predgrađu Pariza, gdje je i Victor Hugo smjestio likove svog slavnog romana 'Les Miserables'.

Drama prati Stéphanea koji se nedavno pridružio Odjelu za borbu protiv kriminala i radi s dvojicom kolega. Tijekom jednog uhićenja oni se nađu u nevolji, kad bespilotna letjelica snimi uhićenje, prijeteći da će razotkriti pravo stanje stvari, odnose između stanovnika predgrađa i policije.

Dokumentarni film 'Medena zemlja' Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, o medarki koja živi u izoliranom makedonskom planinskom selu, u suživotu s pčelama i prirodom, dosad je već dobio tridesetak nagrada na festivalima diljem svijeta.

Autori filma snimali su skromnu ženu tijekom tri godine, prikazavši na potresan i poetski način kako se ona suočava s izazovima suvremenog društva u kojemu je profit primaran.

Taj film u 18 sati otvara program u MSU, u 19,45 sati slijedi 'Parazit', a u 22.15 sati 'Jadnici'.