PALAČA GVOZDANOVIĆ

Max Emanuel Cenčić otvara ciklus donatorskih koncerata

11.03.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Koncertom kontratenora Maxa Emanuela Cenčića i pijanista Garyja Matthewmana u Palači Gvozdanović 13. ožujka započet će ciklus donatorskih koncerata "Glazbeni salon Gvozdanović 2011." u okviru kojega će do kraja godine nastupiti pet istaknutih hrvatskih glazbenika kako bi se prikupila sredstva za cjelovitu obnovu te jedinstvene gornjogradske palače, simbola zagrebačke građanske tradicije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Procjenjuje se da će za obnovu palače trebati između četiri i pet milijuna kuna, a za vrt koji se spušta prema Dubravkinom putu, još veći građevinski i financijski zahvat, oko sedam do osam milijuna, rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, organizatora ciklusa.

Muzej za umjetnost i obrt i Grad Zagreb kontinurirano rade na održavanju palače, a sada poduzimamo zadnje korake da palača počne funkcionirati kao muzejski prostor otvoren za javnost, i u večernjim satima mjesto za različite kulturne događaje, rekao je Gašparović, dodavši da bi se za godinu ili dvije moglo pokazati što se tamo napravilo.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je potporu Grada projektu, ustvrdivši kako će obnova koštati manje nego da se ona nikada ne dovrši. Zagreb mora imati svoj štih, a ono što su naši prethodnici radili, na nama je da to vratimo, kazao je.

Max Emanuel Cenčić, koji će nastupiti besplatno, rekao je da značaj projekta nije samo u renovaciji zgrade, nego i u obnovi svijesti o kulturnoj povezanosti Zagreba i svijeta, što je, istaknuo je, osobito važno u trenutku kada Hrvatska ulazi u Europsku uniju kao ravnopravni partner.

Prvi put u karijeri taj ugledni pjevač, koji nastupa na najprestižnijim svjetskim pozornicama, a podrijetlom je iz Hrvatske, u cijelosti će izvesti Schubertov ciklus pjesama nastalih u posljednjoj godini njegova života, kasnije nazvan "Labuđi pjev". Cenčić će nastupiti s britanskim pijanistom Garyjem Matthewmanom kojega glazbeni kritičari smatraju jednim od ponajboljih svjetskih pijanista specijaliziranih za pratnju pjevača.

Koncerti u ciklusu namijenjeni su uzvanicima iz kulturnog, umjetničkog i javnog života, veleposlanicima i kulturnim atašeima te gospodarstvenicima, odnosno svim potencijalnim donatorima za obnovu palače, koju je pijanistica Anka Gvozdanović ostavila Zagrebu, a koja je ostala zapamćena kao mjesto na kojemu su priređivani koncerti i okupljala građanska elita.

Zlatko Madžar, umjetnički voditelj projekta, drži da projekt nije elitistički unatoč tome što će koncert moći slušati samo osamdeset posjetitelja jer će ga HRT snimiti i emitirati u svom programu, a planira se i izdavanje DVD-a s koncertnim portretima glazbenika koji su sudjelovali u ciklusu.

Do kraja godine u palači Gvozdanović nastupit će istaknuti hrvatski glazbenici uspješne međunarodne karijere, pijanistica Martina Filjak (u svibnju), mezzosopranistica Renata Pokupić (u lipnju), violončelistica Monika Leskovar (u rujnu) i gitarist Petrit Ceku (u studenom).