ljudska prava u fokusu

Mastreclass Ognjena Glavonića o filmovima 'Teret' i 'Dubina dva' među popratnim programima HRFF-a

  • Autor: M.J.
  • Zadnja izmjena 21.11.2019 14:41
  • Objavljeno 21.11.2019 u 14:41
Ognjen Glavonić

Ognjen Glavonić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Anne Colliard

Uz glavni filmski program Human Rights Film Festival, čije se sedamnaesto izdanje održava od 1. do 8. prosinca u Zagrebu, te od 6. do 8. prosinca u Rijeci, tradicionalno donosi bogati program, s nizom događanja na aktualne ljudskopravaške teme

Od 28. studenog do 5. prosinca u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku trajat će 15. Revija malih književnosti, na koju dolaze cijenjeni egipatski književnici, dok filmski program donosi pet kratkometražnih i tri dugometražna filma po izboru filmskog istraživača i kustosa Ahmeda Refaata iz Kaira.

Majstorsko predavanje srpskog redatelja Ognjena Glavonića održava se 2. prosinca pod naslovom 'Od igranog ka dokumentarnom ka igranom', nakon čega će se prikazati njegov film 'Dubina dva' o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda, koji je na ZagrebDoxu 2017. nagrađen Velikim pečatom za najbolji film iz regionalne konkurencije. Redatelj će govoriti i o svom igranom filmu 'Teret', nastalom na temelju događaja iz 'Dubine dva', koji je prošle godine dobio Zlatna kolica za najbolji film na Zagreb Film Festivalu, otkrivajući kako se istom temom bavio na različite načine.

U srijedu 4. prosinca u Dokukinu KIC održat će se tribina 'Politički PR: Ljudi iz sjene ili aktivni sudionici?' na kojoj če sudjelovati komunikacijski stručnjaci Aleksandra Kolarić i Krešimir Macan te prikazati dokumentarni film 'Na rubu' Alison Klayman o Steveu Bannonu, nekadašnjem glavnom strategu Bijele kuće iz Trumpovog najbližeg kruga suradnika koji su uveli krajnje desnu ideologiju u visoku američku politiku.

U subotu 7. prosinca u Dokukinu KIC prikazat će se dokumentarni film Gordana Bosanca nastao u produkciji Kuće ljudskih prava Zagreb 'O lijepa, o draga, o slatka slobodo', a nakon projekcije, održat će se okrugli stol 'Mogu li građani srušiti liberalne režime – Iskustva Rumunjske i Hrvatske' uz sudjelovanje aktivista i aktivistkinja iz obje zemlje.

U suradnji s udrugom Roda, 5. prosinca u kinu Tuškanac prikazuje se dokumentarni film 'U boli ćeš rađati djecu' autorice Ovidie koji donosi razgovore s žrtvama nasilja na porodu, aktivisticama, stručnjakinjama, primaljama, ali i ginekologinjama koji smatraju da je nedostatak sredstava u zdravstvenom sustavu razlog za takve pojave. Platforma za reproduktivna prava u suradnji sa Zakladom Solidarna u utorak, 3. prosinca organizira tribinu 'Svijet po mjeri djevojčica' inspiriranu kampanjom Pravda za djevojčice, na temu promjena i izazova u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u regionalnom i europskom kontekstu.

Još jedna tribina na festivalu na taj dan je 'Iza rešetaka: prava migranata u detenciji', koja će propitati trenutne prakse koje se provode u Republici Hrvatskoj, a koje se odnose na primjenu proizvoljne (arbitrarne) detencije od strane sustava.

Zaklada Solidarna u suradnji s udrugama Ludruga i Životna linija će s građanima održati javnu interaktivnu radionicu 'Mapa mentalnog zdravlja Grada Zagreba' (u ponedjeljak, 3. prosinca) na kojoj će mapirati ekonomske, socijalne i političke rizike po mentalno zdravlje; poteškoće i potrebe s kojima se suočavamo kao pojedinci, obitelj, prijatelji, suradnici i susjedi te izvore podrške i stručne pomoći o kojima se malo zna.

Festivalski partner CROSOL – Croatian Platform for International Civil Solidarity, koje koordinira aktivnosti civilnog društva Republike Hrvatske vezane uz predsjedanje RH Vijećem EU, je u suradnji s HRFF-om podržao niz filmskih projekcija te će za vrijeme festivala dijeliti promotivne materijale putem kojih će građani moći saznati koje će prioritete civilno društvo zagovarati za vrijeme predsjedanja.

CROSOL će u suradnji sa Zakladom Solidarna organizirati tribinu o tome kako je civilno društvo Rumunjske koristilo predsjedanje Rumunjske Vijećem EU kako bi upozoravalo na povrede ljudskih prava i korupciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!