KINESKI TEATAR

Marxov 'Kapital' postaje mjuzikl

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 18.03.2009 14:31
  • Objavljeno 18.03.2009 u 14:00
kazalište vježba

kazalište vježba

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Kinesko kazalište u Šangaju priprema uprizorenje 'Kapitala' Karla Marxa, a producenti i dramaturzi kane to djelo premijerno izvesti 2010. kao mjuzikl

Direktor He Nian želi stvoriti poučan i zanimljiv kazališni komad s pjevačima, plesačima i orkestrom, a za prilagodbu crpi iskustva iz tradicije broadwayskih mjuzikala, spektakala kakve priređuje Las Vegas i u sve to će uklopiti elemente japanskih manga-stripova koji su već objavili svoju inačicu 'Kapitala'.

'Kapital' je prvi put tiskan 1867., a nakon izbijanja financijske i gospodarske krize stručnjaci i šira publika ponovno otkrivaju Marxovu kritiku političke ekonomije.

He Nian, koji će raditi uz pomoć šangajskog centra dramskih umjetnosti, obećava vjernost Marxovu prijedlošku, a da bi se duh izvornika vjerno prenio na kazališne daske, pozvan je i profesor ekonomije sa Sveučilišta u Šangaju.

Radnja će biti smještena u tvrtku u kojoj radnici shvaćaju da ih vlasnik iskorištava, ali nejedinstveni su i dio njih hoće i dalje tegliti u vlasničkom jarmu, a drugi se bune i posežu za kolektivnom ucjenom.

Prije tri godine i njemačka kazališna družina pokušala je uprizoriti 'Kapital', no kritika je predstavu ocijenila dosadnom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi