BEZ DLAKE NA JEZIKU

Marina Orsag proglašena za europskog heroja humora

07.06.2018 u 19:04

Bionic
Reading

Hrvatska komičarka opet među najboljima u Europi, ovaj put u ulozi superheroja. Marina Orsag najpoznatija je žena komičar(ka) u Hrvatskoj i regiji a njen talent i prirodnu duhovitost polako prepoznaju i van granica Lijepe naše

Nakon što je prije tri godine proglašena jednom od najboljih komičarka Europe, u sklopu Montreux Comedy Festivala, ove godine došlo je još jedno priznanje. Marina je tako pozvana na International comedy festival 'The Joke', koji će se u lipnju održati u dva grada, Amsterdamu i Leeuwardenu.

U sklopu tog festivala, nizozemski komičar Jan Jaap Van der Wal razvio je projekt 'Helden met humor' odnosno, Heroji humora, gdje je odlučio okupiti šest ponajboljih komičara Europe koji svojim humorom i radom, osim što nasmijavaju, mijenjaju svijest i brišu predrasude, stoji u najavi. Sudionici tog projekta su: Marina Orsag (Hrvatska), Yacine Belhousse (Francuska), Katerina Vrana (Grčka/Engleska), Ari Matti Mustonen (Estonija) i, po Marininoj preporuci, Martina Ipša (Slovenjia).

Ako se pitate zašto baš Marina, odgovor možemo naći u samom pozivu na festival u kojem su organizatori naveli razloge. Stand up show 'Kaj Bre' kojeg je Marina osmislila i izvodi zajedno sa kolegom Aleksandrom Perišićem iz Srbije jedan je od razloga jer humor u tom showu radi na dobrosusjedskim odnosima između Hrvatske i Srbije i bori se protiv mržnje i predrasuda, navodi se u priopćenju. Drugi razlog su projekti poput 'Laugh out proud' i 'Šarena ovca obitelji' u kojima Marina humorom ukazuje na probleme i predrasude prema LGBT populaciji, te također kroz smijeh briše predrasude. Treći, ali ne manje bitan razlog jer Marinin naporni rad zadnjih trinaest godina oko stvaranje stand up scene u Hrvatskoj.

Marina je do sada pokrenula večeri otvorenog mikrofona i radionice koje vodi već dvanaest godina, otvorila prvi Comedy Club u Hrvatskoj 'Studio Smijeha' čija je i direktorica, 'iznjedrila' je preko 20 komičara/ki i organizirala i producirala preko 10000 nastupa. Ima još razloga poput Regional stand up showova, raznih festivala, preko 500 odrađenih humanitarnih showova. Osim nastupa na International Comedy Festivalu u Amsterdamu i Leeuwardenu, Marina će odraditi i mini turneju po Europi, pa će tako hrvatski humor odjekivati i u Munchenu, Frankfurtu, Rotterdamu i Berlinu.

Marinin humor okarakteriziran je kao bez dlake na jeziku, no ono što prepoznaju svi je činjenica da Marina iskreno uživa u onom što radi. Nakon 13 godina građenja stand up scene u Hrvatskoj, bavljenja humorom, copywritingom, organizacijom raznih događanja, humanitarnim radom; nakon preko 2500 nastupa, te preko 500.000 nasmijanih ljudi koji su gledali i slušali Marinu kroz sve ove godine, vrijeme je da Marina 'herojski' osvoji i Europu.