'ZAMOR MATERIJALA' NA ZBF-U

Marek Šindelka o svom hvaljenom romanu: 'Bio sam naivan, mislio sam da književnost može nešto promijeniti'

21.05.2019 u 22:24

Bionic
Reading

Književna manifestacija 5. Zagreb Book Festival ugostila je u utorak češkog pisca Mareka Šindelku, autora hvaljene knjige 'Zamor materijala' u kojemu se hrabro razračunava s ksenofobijom u Češkoj uslijed migrantske krize u Europi, čime je izazvao oštru polemiku u svojoj domovini, te se našao na meti kritika i napada

Knjiga je objavljena u izdanju Naklade Ljevak i prijevodu Sanje Milićević Armada. Razgovor s autorom na Ljetnoj pozornici Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) vodila je novinarka i urednica, aktivistkinja za ljudska prava Milena Zajović.

Istaknula je kako je riječ o jednoj univerzalnoj priči u kojoj se autor bavi fenomenom migracija i vala negativnih reakcija na njih, što je tema koja je itekako zanimljiva i u Hrvatskoj.

'Poput sablasti, likovi u tom romanu kreću se posve na margini društva, u velikom strahu čak i obratiti se lokalnom stanovništvu i tražiti pomoć', kazala je Zajović. 'Istodobno, u pokušaju preživljavanja, oni provaljuju u kuće i kradu, što je situacija identična onoj koju mi danas imamo u Hrvatskoj, gdje se od zatvaranja Balkanske rute 2016. sve češće priča o migrantima koji provaljuju u vikendice, koji su prisiljeni hodati šumama u strahu od naseljenih područja a istodobno upravo to dodatno razvija strah od njih kao od nečeg prijetećeg', dodala je.

Autor je istaknuo kako je taj roman proizašao iz njegove frustracije zbog ksenofobične reakcije Češke na migrantsku krizu. Otponac za pokušaj književnog razračunavanja s onim što smatra nedopustivim bio je pronalazak kamiona punog mrtvih izbjeglica na austrijskoj granici 2015.

'Kad se to dogodilo, u Češkoj je bilo mnogo i onih koji su to slavili. Ja sam se istinski stidio, osjećao sam stvarni bijes, proživljavao sam pravu emocionalnu reakciju. Tako da je i taj tekst vrlo emocionalan, jer sam i ja bio takav dok sam ga pisao', rekao je Šindelka. U Češkoj se dogodila jedna apsurdna situacija, napomenuo je, jer se u toj zemlji zadržalo ukupno dvanaestero izbjeglica a reakcija javnosti i političke elite bila je neproporcionalno puna mržnje i iracionalnoga straha.

'Događalo se da su ljudi zvali policiju uvjereni da su šumski radnici imigranti koji sebi grade drvena skrovišta. Taj strah su iskoristili političari, nastale su posve nove političke stranke koje su svoj program gradile, i još uvijek ga grade, na manipulaciji kroz strah. I naš aktualni predsjednik (Miloš) Zeman je na izborima pobijedio zahvaljujući tome što je svojeg protukandidata uspio povezati s činjenicom da on poziva imigrante u Češku. Osjećao sam obavezu nekako se očitovati o tome', kazao je autor.

Šindelka je jedan od ukupno 80-ak domaćih i stranih gostiju 5. ZBF-a, koji do 25. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt donosi tridesetak događanja, promocija knjiga, panel diskusija i susreta autora i čitatelja okupljenih oko teme 'Vrli novi svijet'.

Namjeravao je napisati knjigu kojom bi natjerao ljude da se zapitaju, da im dok čitaju bude muka, ali od prvotne ideje o priči o kombiju kao metafori proizvodnih procesa zapada, njegov se roman razvio u toplu ljudsku priču čiji je glavni lik neimenovani tinejdžer koji se nađe u neimenovanoj europskoj zemlji, odvojen od starijeg brata s kojim se bio zaputio prema sjeveru Europe. Dok putuje kroz hladan zimski pejzaž, zanijekano mu je pravo na normalan život i on se poput sjenke kreće po periferiji zemlje i po rubu društva.

Roman je 2017. godine nagrađen najuglednijom češkom književnom nagradom Magnesia Litera. No, u toj je zemlji također izazvao val nezadovoljstva i oštre reakcije, pa je autor čak dobivao i fizičke prijetnje. Šindelka je rekao kako takve negativne reakcije nikako nije očekivao.

'Bio sam naivan, mislio sam da književnost može nešto promijeniti, da može na neki način aktivirati ljude, potaknuti ih na drugačije ponašanje od onoga koje propagiraju političari', rekao je pisac. 'Na kraju sam utvrdio da se češko društvo od početka izbjegličke krize podijelilo na dva međusobno radikalno različita dijela, među kojima je tako duboka provalija da je očito da se svijet naprosto podijelio', dodao je.

  • +5
Predstavljanje romana Mareka Šindelke 'Zamor materijala' na ZBF-u Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Marek Šindelka scenarist je, dramaturg i pisac. Na književnoj je sceni debitirao 2005. godine hvaljenom zbirkom poezije 'Strihnin i druge pjesme', ovjenčanom Nagradom Jiříja Ortena namijenjenom mladim književnicima. Šindelka je autor romana 'Pogreška' (2008.) te koautor istoimenog stripa iz 2011. godine. Svoj književni talent potvrđuje zbirkom pripovijedaka 'Ostanite s nama' (2011.), za koju je dobio nagradu Magnesia Litera za češku proznu knjigu godine. Objavio je i proznu zbirku 'Karta Anne' (2014.).