SOLOTHURNER FILMTAGE

'Mare', film Andree Štake, osvojio Grand Prix na švicarskom festivalu

01.02.2021 u 13:27

Bionic
Reading

Švicarsko-hrvatska koprodukcija 'Mare' redateljice Andree Štake osvojila je nagradu Prix de soleure - Grand Prix švicarskog Solothurner Filmtage festivala, koji se održao online.

'Mare je igrani film koji izgleda poput dokumentarca ili stvarnosti ali je pretvoren u egzistencijalnu istinu', stoji između ostalog u obrazloženju žirija 56. izdanja festivala, jedan od najstarijih i najrelevantnijih filmskih festivala u Švicarskoj.

Film 'Mare' je za Švicarsku filmsku nagradu 2021. bila nominirana u čak tri kategorije: najbolji film, najbolji scenarij i najbolji zvuk, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar..

Svoj festivalski put film je započeo prošle godine na Berlinalu, potom u Sarajevu gdje osvaja nagradu CICAE - Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, kao i Srcem Sarajeva Mariji Škaričić za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje te u Puli i na nizu festivala diljem zemlje i svijeta.

Radnja trećeg dugometražnog filma hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake,  prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači ju Marija Škaričić)  žudi za promjenom, koja dolazi kroz slučajni susret sa strancem.

Glume još Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz.