INTENZIVNA BLIZINA

Maljković i Kožarić na Pariškom trijenalu

04.04.2012 u 14:35

Bionic
Reading

Na poziv umjetničkog direktora ovogodišnjeg Pariškog trijenala Okwuija Enwezora, svoja će djela u Parizu izložiti i hrvatski umjetnik Ivan Kožarić, koji će se predstaviti s četrdesetak radova iz Ateljea Kožarić

Osim ciklusa crteža zlatnom bojom, Ivan Kožarić izložit će crteže na tkanini, dio ciklusa 'Ispuhivanje energije', višedjelan rad 'Slagalica' te skulpture 'Oblici prostora', odnosno djela koja su najvećim dijelom nastala šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Pariški trijenale otvara se 20. travnja u obnovljenom izložbenom prostoru Palais de Tokyo, koji je postao jedno od najvećih mjesta posvećenih suvremenoj umjetnosti u Europi. Ovogodišnje izdanje, pod nazivom 'Intenzivna blizina', osim u Palais de Tokyo, održat će se i u sedam drugih umjetničkih institucija u Parizu i okolici, a trajat će do 26. kolovoza.

Među stotinjak umjetnika iz cijeloga svijeta, Hrvatsku predstavlja i David Maljković, koji će izložiti dvokanalnu video instalaciju 'Out of Projection', koja je nastala u sjedištu automobilske tvrtke Peugeot čiji se umirovljeni radnici pojavljuju u radu u kojemu se miješaju elementi dokumentarnog filma i znanstvene fantastike.

Umjetnički direktor Trijenala Okwui Enwezor, predavač, likovni kritičar i direktor Haus der Kunst u Muenchenu, jedan je od najznačajnijih kustosa na današnjoj međunarodnoj sceni. Bio je glavni izbornik Documente 11, te bijenala u Gwangju i Johannesburgu.

Pariško trijenale, nadahnuto djelima velikih francuskih etnologa koji su djelovali na početku i sredinom prošloga stoljeća, svojevrsno je putovanje na kojem se susreću umjetnost i etnografija da bi obnovile fascinaciju i otuđenost.

Svrha projekta je prebaciti naglasak s ideje nacionalnog prostora kao konstitutivne fizičke lokacije naglasak na granični prostor koji podrazumijeva neprestano nove morfologije i kategorizacije. Naziv trijenala ukazuje na razne napetosti koje pokreću sve ljudske aktivnosti te propituje kako pojedinačno porijeklo, školovanje ili životni put utječu na umjetnike u širem društvenom kontekstu.

Trijenale ima i bogat popratni program, a podijeljeno je na nekoliko sekcija koje, uz glavnog izbornika, potpisuju kustosi Abdellah Karroum, Emilie Renard, Claire Staebler i Melanie Bouteloup.

Osim na trijenalu, stvaralaštvo hrvatskih umjetnika Francuskoj će bit predstavljeno u sklopu Festivala Hrvatske koji počinje u rujnu ove godine i traje 4 mjeseca.