PISMO MINISTARSTVU

Malec otkrio razloge odbijanja Nagrade Vladimir Nazor

06.06.2013 u 13:04

Bionic
Reading

Skladatelj Ivo Malec obrazložio je razloge zbog kojih je odbio primiti Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo s područja glazbe, koju mu je ove godine dodijelilo Ministarstvo kulture, izrazivši 'zaprepaštenje uvredljivom formulacijom' navedenom u priopćenju Ministarstva da je Nagradu odbio 'iz osobnih razloga'

Ministarstvo tom formulacijom, ističe Malec, 'totalno prešućuje Izjavu koju sam poslao Ministarstvu kulture 25. svibnja i u kojoj sam jasno i unaprijed rekao razloge zbog kojih tu Nagradu ne mogu i ne želim primiti'.

'Sada kad je u obrazloženju istog Ministarstva jedna izmišljena formula moju ozbiljno promišljenu i argumentiranu odluku reducirala na 'osobne razloge' - što je ne samo neprecizno, nego i prezrivo - ovim putem želim izbjeći zamku koja nastoji da prebaci na mene posljedice onoga što ja sam u svojoj Izjavi jasno osuđujem', piše Malec.

Napominje kako na nagradi nije zahvalio Ministarstvu, nego žiriju koji je, tvrdi, kao i on, 'žrtva izvjesne neodgojene čeljadi u Ministarstvu kulture'.

Malec je u toj izjavi Ministarstvu kulture, priloženoj uz pismo, napisao da je vijest o dodjeli Nagrade za njega bila neočekivana jer mu je dodijeljena 'u životnoj dobi u kojoj bi već odavno i sasvim 'legitimno' mogao biti na drugom svijetu, već iznad svega zato što je ona lišena svakog historiciteta koji bi joj dao neki vjerodostojni smisao'.

'Moram li podsjetiti da danas, u svojoj osamdeset i osmoj godini, ne mogu naći ni najmanji trag nekog priznanja, nagrade ili počasti, ni uspomenu na bilo koju riječ pažnje ili eventualnog stiska ruke koji bi mi bili dokazom da je u mojoj domovini Vlast, vidljiva ili nevidljiva, opazila da postojim?

Čak sam postepeno nestao i iz lista koje, već po refleksu, spominju hrvatske skladatelje, što me je u više navrata natjeralo da javno izjavim 'da mi se oduzima domovina'. Pa, kad u trenutku u kojem je moje 'životno djelo' već odavno završeno i kad se s nivoa totalno prešućenog postojanja (što ne mogu tumačiti kao slučajno), najednom nađem putem prestižne državne Nagrade na samom vrhu, moje je iznenađenje i čuđenje više nego razumljivo ako ne i malo šokirano: ne tražeći ništa, našao sam se u rubrici gdje mi nije mjesto', stoji u Malecovoj izjavi Ministarstvu.

'Kako sam duboko uvjeren da nikakva, pa ni najprestižnija nagrada ne može odlučivati o statusu jednog umjetnika - to je po meni upravo obrnuto! - tako mi je i posve strana misao da bi mi taj status vratila ona ista ruka koja mi ga je oduzela. Učiniti to uz pomoć jedne nagrade sigurno nije najsretnija metoda. Razmišljajući vrlo ozbiljno o svemu - jer je u glazbi je sve vrlo ozbiljno - i uzevši u obzir sve rečeno, zaključio sam da Nagradu Vladimir Nazor ne mogu ni ne želim primiti', zaključio je Malec.

Ministarstvo kulture u priopćenju o dobitnicima Nagrade Vladimir Nazor navelo je da se 'ugledni skladatelj Ivo Malec, laureat Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo u području glazbe, zahvalio na Nagradi, koju iz osobnih razloga nije prihvatio' te da se 'stoga Nagrada ove godine ne uručuje'.