MISIJA: KAZALIŠTE

Mala scena proslavila 22. rođendan

07.12.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Točno u podne 6. prosinca 1989. godine službeno je otvorena Mala scena na Medveščaku u Zagrebu, a otada su se na pozornici tog kazališta održale 93 premijere

Zvjezdana Ladika, Roman Šušković Stipanović, Ivica Šimić i Vitomira Lončar utemeljitelji su kazališta na čijoj su se pozornici do danas održale sveukupno 93 kazališne premijere, a u kojima je sudjelovalo 457 umjetnika i ostalih suradnika.


Nakon dugogodišnjeg rada za gledatelje svih uzrasta, od 2008. godine Mala scena profilirala se kao vodeće kazalište za djecu i mlade u Hrvatskoj te kao kazalište s brojnim međunarodnim aktivnostima. Godišnje Mala scena u prosjeku odigra oko 500 izvedbi za prosječno više od 60.000 gledatelja.

Ove godine Mala scena proslavila je rođendan uz okrugli stol o nasilju među mladima, potaknut ovogodišnjom uspješnicom, predstavom 'Kamenje'.

'Kamenje' je nastalo prema istinitom događaju koji se dogodio u Australiji 1994. godine, kada su dvojica dječaka od 13 i 15 godina, bacajući kamenje s nadvožnjaka, ubila čovjeka. Autori Stefo Nantsou i Tom Lycos napisali su dramu koja je igrana u mnogim zemljama svijeta, a predstava Male scene prva je produkcija tog teksta u Hrvatskoj. Predstavu je režirao Ivica Šimić, scenografiju je osmislila Dinka Jeričević, kostime Hana Letica, glazbu Ivanka Mazurkijević i Stanislav Kovačić, producirala ju je Vitomira Lončar, a igraju mladi glumci Marko Hergešić (nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2011) i Filip Lozić.

Od svoje premijere u veljači 2011. godine, 'Kamenje' je do danas odigrano 68 puta pred mladima od 11 godina naviše i njihovim roditeljima. Nakon svake predstave gledatelji su imali priliku glasati o krivici dječaka, protagonista predstave. Samo 21 put gledatelji su smatrali da dječaci nisu krivi za ubojstvo.