TEATAR ZA NAJMLAĐE

Mala scena pokreće dramski studio za djecu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.08.2012 11:40
  • Objavljeno 21.08.2012 u 11:40
Baukač

Baukač

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mala Scena

Zagrebačko kazalište za djecu Mala scena najavilo je bogat program nove sezone kao i pokretanje novog dramskog studija za djecu, koji će biti ostvaren u suradnji s kazalištem ActLab

Novu sezonu Mala scena počinje 20. rujna praizvedbom drame za mlade koja problematizira odnos očeva i djece 'Život je san' autora Darka Lukića, prema istoimenom djelu španjolskog dramatičara Pedra Calderona. Sezona praizvedbi nastavlja se u siječnju 2013. kada će u suradnji s Triko cirkus teatrom biti praizvedena 'Iglica' Lane Šarić.

Slijedi 'JaTiOnoMi...' autorica Pavlice Bajsić i Jelene Vukmirice Makovičić, koja tematizira probleme posvajanja i posvojene djece, a bit će ostvarena u suradnji s kazalištem ActLab.

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnje prve Burze Mreže neovisnih kazališta kazališnih družina, od 29. kolovoza do 2. rujna u kazalištu Mala scena i u dvorani Vidra bit će održana Druga Burza predstava neovisnih kazališta i kazališnih družina registriranih u Republici Hrvatskoj.

U partnerstvu s kazalištem ActLab od ove godine na dvije će lokacije - u Maloj sceni, te u studiju ActLaba na Jarunu, djelovati novi dramski studio za najmlađe MaliLab, namijenjen djeci od pet do 10 godina starosti. U sklopu programa djeca će moći raditi na sva tri polja scenskog izričaja – glumi, pokretu, te plesu i pjevanju, uz živu korepeticiju (klavir, bubnjevi i udaraljke) na svakom satu.

'Na ovaj način s djecom radimo na osvještavanju kretanja, koordinaciji tijela, imaginaciji, radu na karakterima i osnovama glumačkog zanata, ali i na muzikalnosti, osjećaju za ritam i razvijanju individualnog rada i rada u grupi. Isto tako, razvijamo senzibilitet djece uz glazbeni odgoj i prisutnost 'živog' instrumenta na svakom satu i rad djece s udaraljkama', ističe se u priopćenju Male scene.

U program će biti uključena i likovna umjetnost kroz aspekt izrađivanja kostima i scenografije, koje će djeca na temelju nacrta profesionalnog scenografa i kostimografa izrađivati zajedno s roditeljima na otvorenim danima kazališta. Rad djece, izrađeni kostimi i scenografija bit će predstavljeni na završnoj predstavi u lipnju 2013.

Ovo je ljeto kazalište Mala scena provelo radno. Nakon predstava 'Kamenje' i 'Priča o vodi' na MDF-u u Šibeniku, Mala scena gostovala je u Koreji, gdje je u Nacionalnom kazalištu u Seulu u srpnju održala praizvedbu interkulturne predstave za mladu publiku publiku 'Superheroj'. S istom je predstavom ansambl Male scene gostovao na Kijimuna festu u Okinawi u Japanu, gdje je svjetskoj javnosti predstavljena i predstava o strahu 'Baukač', dok je "Superheroj" odigran i na Tajvanu.

Nakon Azije, kazalište je gostovalo i na Bitolino festivalu u Bitoli u Makedoniji, gdje je odigralo svoju najnoviju produkciju 'Ružičasta sanjarica', a slijedi nastup na Špancirfestu u Varaždinu s 'Tajnama začarane šume'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi