pola stoljeća rada

Mala retrospektiva Zlatka Odrčića u Galeriji ULUPUH

25.04.2023 u 11:36

Bionic
Reading

Zagrebačka Galerija ULUPUH otvara u utorak malu retrospektivu Zlatka Odrčića, 'Homo ludens' na kojoj predstavlja odabrane radove tog suvremenog autora umjetničkog nakita

Po riječima Elizabete Wagner, njegovo dugotrajno i plodonosno stvaralaštvo iznjedrilo je nevjerojatnu količinu umjetničkih djela za koje je Galerija ULUPUH premala pa ova retrospektivna izložba donosi tek odabir ponajboljih radova iz umjetnikova opusa.

"Zlatkova kreacija je kao igra – u ovom slučaju, pretpostavljena kao kritika realnog u privatnom imaginarnom svijetu; u neku ruku bijeg od stvarnosti i sjećanja", ustvrdila je Wagner u predgovoru izložbe.

Napomenula je kako njegov opus ima sva Huizingina ludička obilježja: slobodu, distinkciju od stvarnog života, imaginarni red i stvaralaštvo kao potrebu za ispunjenjem duhovnog zadovoljstva.

"Nesvakidašnjim osjećajem za formu, za lirsko i nježno koje je pak u suprotnosti s oštrim, kritičkim humorom, on istražuje, eksperimentira i istovremeno stvara kinetička djela koja mogu umjetniku pružiti novo stvaralačko, a gledatelju bogato likovno iskustvo", zaključila je Wagner.

Odrčić je u prošloj godini obilježio pola stoljeća rada kao dizajner metala, a sljedeće godine obilježit će četvrt stoljeća članstva u Udruzi hrvatskih likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Sekciji za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita.

Posjetitelji će njegovu izložbu moći razgledati do 8. svibnja, uz slobodan ulaz.