'UHVATI ALGORITAM!'

MAKK o izazovima s kojima se kreativci suočavaju na suvremenom digitalnom tržištu

28.11.2019 u 13:37

Bionic
Reading

Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK, koja je u četvrtak počela u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, okuplja stručnjake, glazbenike i IT poduzetnike koji će pod motom 'Uhvati algoritam!' kroz dvodnevni program raspravljati o izazovima koji stoje pred kreativcima na suvremenom digitalnom tržištu.

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban rekao je kako je proteklih godina naglasak konferencije bio na zakonskim okvirima i regulativama, dok je ove godine drukčije jer je usvojena Europska direktiva o digitalnom ostvarivanju prava i slijedi njena implementacija u nacionalna državna zakonodavstva država članica.

'Stoga ćemo se više orijentirati na svakodnevicu autora, njihov svakodnevni rad, intimu, sadašnjost i budućnost, vidjet ćemo je li umjetna inteligencija bitna i za naš rad, hoće li nam možda konkurirati, pisati pjesme, raditi hitove', ustvrdio je.

U ime koorganizatora Hrvatskog društva za autorsko pravo, Igor Gliha ocijenio je da je MAKK uspješan i zato što je jedina konferencija s područja autorskog prava u širem okružju koja se redovito održava te najavio da će se konferencija u petak više baviti pravom, ne podcjenjujući kreativni dio koji je u fokusu u četvrtak.

'Sinergija jednog i drugog jedini je pravi put da se uspije prepoznati problem u današnjem društvu jer su i autorsko pravo i kreativna industrija izloženi iznimno velikim izazovima na koje ćemo morati zakonodavno i u praksi odgovoriti', istaknuo je.

S obzirom na to je pred strukom izazovan posao izrade novog regulativnog okvira za autorsko pravo, izrazio je nadu da će zaključci i razmišljanja s konferencije doprinijeti tome.

Ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac kaže da je smisao postojanja sustava zaštite intelektualnog vlasništva da se stvore poticajni uvjeti za intelektualni rad, osobito za kreativne i inovativne djelatnosti.

'Ova konferencija odlično je pogođena formula koja intelektualno vlasništvo stavlja u životni, stvarni kontekst iz kojega je razumljivo zašto imamo potrebu za zaštitu autorskih prava. Ona je idealan spoj stručnih i životnih tema koje su svakodnevne i zanimljive autorima i široj javnosti', ocijenila je.

Od fenomena turbo folka do akustičnog nastupa Mile Kekina

Konferencija je počela izlaganjem o tome na koji način hrvatski kreativci, pogotovo glazbenici i filmaši, pridonose globalnom rastu autorskih naknada te kakva je njihova budućnost na digitalnom tržištu, o čemu je govorio direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Po njegovim riječima, podaci svjetske autorske organizacije CISAC ukazuju, iako se geografski i brojčano ne možemo mjeriti sa svjetskim velesilama, na značaj i ekonomsku snagu domaće kreativnosti te naših kreativaca kao pokretača rasta.

Davor Runje, IT stručnjak, održao je predavanje 'Umjetna inteligencija i intelektualno vlasništvo' u kojem će istražiti značaj i izazove umjetne inteligencije u kulturnim i kreativnim industrijama, nakon čega je slijedila i panel diskusija 'Umjetna inteligencija i granice kreativnosti'.

Jedna od tema u četvrtak bila je i 'Kako je folk postao turbo', koja se bavila time što se krije iza glazbene i društvene eksplozije tzv. folk, turbo folk glazbe i balkanike, o čemu je govorio profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk.

Slijedi diskusija 'Djeca s kolodvora YouTube' o glazbenom, društvenom i medijskom značaju turbo folka, trapa i hip hopa.

Johnny Palmer, jedan od najtraženijih mađarskih autora, otkriva trendove pop glazbe u 2020. te neke od recepata za uspjeh na top listama, a u petak će održati i posebnu interaktivnu radionicu 'Words & Music'.

Prvi dan zaključit će premijerni mono-show Mile Kekina, pjevača Hladnog piva, 'Moja kuća od pjesama', u kojem će uz pratnju akustične gitare, približiti publici životni poziv i svakodnevicu glazbenika.

Obuljen Koržinek otvorila MAKK

Konferenciju je jutros otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je podsjetila na aktivnosti realizirane u prošloj godini, među kojima je najvažnije snižavanje stope PDV-a s 25 na 13 posto za isporuke umjetnika kreativaca.

Izdvojila je i program Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama, koji je sa zatečenih dva milijuna kuna povišen na osam, no radi se na tome da za sljedeću godinu po modelu tog natječaja osiguraju i sredstva iz europskih fondova. Priprema se, podsjetila je, i Zakon o elektroničkim medijima, završili su s radom unutar radne skupine, sad su u internom Vladinom usklađivanju i očekuje da će najkasnije za dva tjedna biti upućen u javnu raspravu.

'Pozivam vas sve da se uključite, taj zakon govori o kvotama za hrvatske filmove i glazbu, važno je da se u pronalaženju balansa između očekivanja i onoga što je moguće čuje i vaš glas', poručila je Obuljen.

Drugi propis koji je pred samim dovršetkom je Zakon o obavljanju umjetničkih djelatnosti koji će, rekla je ministrica, u skladu sa suvremenim potrebama definirati sva pitanja koja se tiču statusa umjetnika kako bi se 'prekinula praksa nejednakog poreznog tretmana i interpretacija o tome što je autorsko djelo, kako se primjenjuju povlastice i olakšice'. Taj će zakon donijeti ozbiljne iskorake, uključujući i one prema mlađim umjetnicima, poručila je. 

'Pred nama je i rad na usklađivanju našeg zakonodavstva, donošenje novog Zakona o autorskom pravu, a s obzirom na to da je cijeli taj sklop najviše vezan uz autore kreativce, novinare i novinske izdavače dogovorili se da Ministarstvo kulture preuzme nadležnost za autorsko pravo', rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Na tragu ovoga o čemu je govorila, sudionici MAKK-a u petak će se baviti nedavnim usvajanjem nove EU Direktive o autorskom pravu te njezinom implementacijom u lokalno zakonodavstvo, kao i o položaju novinskih izdavača i kreativaca u digitalnoj borbi s korporacijama.

Govorit će se, uz ostalo, o poticanju kreativnih i kulturnih industrija poreznim i drugim politikama, izazovima tržišnog natjecanja i kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava u praksi, građanskopravnoj zaštiti fotografija, a održat će se i panel diskusija 'Pet godina nakon donošenja Direktive o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava'.