KIM LONGINOTTO

Majstorica portreta i snažnih ženskih priča na ZagrebDoxu

02.02.2015 u 21:39

Bionic
Reading

Britanska dokumentaristica Kim Longinotto, jedna od najznačajnijih filmskih autorica današnjice, majstorica portreta i snažnih ženskih priča, gostovat će na ovogodišnjem međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox, koji će se održati od 22. veljače do 1. ožujka

Longinotto proteklih skoro četrdeset godina u svojim filmovima daje sliku i glas obespravljenim, marginaliziranim i zlostavljanim ženama diljem svijeta, a na jedanaestom ZagrebDoxu će dobiti ovogodišnju Nagradu 'Mojoj generaciji' direktora ZagrebDoxa Nenada Puhovskog. Prikazat će se njezina dva najnovija filma, a u programu ZagrebDox Pro održat će majstorsko predavanje.

Samo nekoliko tjedana nakon svjetske premijere u konkurenciji Sundancea, u natjecateljski program ZagrebDoxa stiže njezina 'Snovolovka', živopisni portret bivše čikaške prostitutke Brende Myers-Powell koji prati njezina nastojanja da svojim iskustvima pomogne mladim djevojkama i ženama s ulice koje se nalaze u začaranom krugu nasilja i eksploatacije.

U programu Majstori doxa prikazat će se 'Ljubav je sve: 100 godina ljubavi i udvaranja', u kojem redateljica istražuje kako su ljubav i udvaranje prikazivani na filmu u 20. stoljeću. Sastavljen od arhivskih materijala, taj dokumentarac pokriva širok spektar tema i događaja, od prvih poljubaca na velikom platnu do pokreta za prava homoseksualaca.

Ta će se dva filma prikazati i u novom posebnom programu ZagrebDoXXL, koji uključuje dvostruku projekciju i moderiranu sesiju razgovora s redateljicom i njezinim dugogodišnjim suradnikom, montažerem Olliejem Huddlestonom.

Longinotto je studirala filmsko snimanje i režiju na Nacionalnoj školi za film i televiziju u Beaconsfieldu u Engleskoj, gdje povremeno predaje, a međunarodno je postala poznata po iznimnim ljudskim portretima i suosjećajnom pristupu nepoznatim temama. Najviše radi opservacijske dokumentarce o položaju žena u suvremenom društvu, od Egipta i Irana do Japana i Subsaharske Afrike, surađujući s lokalnim aktivisticama, stručnjakinjama i nositeljicama društvenih promjena.

Posebno je prepoznatljiv njezin nenametljiv stil kojim omogućuje protagonisticama glas i prisutnost na filmu, čime vješto izbjegava stereotipe zapadnjačkih verzija feminizma prema kojima su žene tzv. trećeg svijeta portretirane kao žrtve, a ne kao pokretačice promjena, ističe se u obavijesti ZagrebDoxa.

Od 1976. je režirala je, snimila i producirala dvadesetak radova koji su osvajali brojne nagrade na Cannesu, Sundanceu, IDFA-i, Chicagu. Na prethodnim izdanjima ZagrebDoxa prikazani su njezini filmovi 'Salma', 'Ružičasti sariji', 'Opasne tete', 'Sestre u zakonu' i 'Gaea Girls'.

Za ljubitelje dokumentarnih filmova diljem Hrvatske koji ne mogu doći na festival, i ove će godine gledanje vrhunskih naslova biti moguće ekskluzivno u MAXtv Videoteci, odmah nakon njihove projekcije na festivalu.