KRAĐA KAO INSPIRACIJA

Majka koja je spalila Picassa uskoro na filmu

02.08.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Prošlogodišnja velika pljačka nizozemske galerije Kunsthal iz koje su ukradena remek-djela slikarstva, među kojima slike Pabla Picassa, Luciana Freuda i Claudea Moneta, poslužit će kao inspiracija za film rumunjskom redatelju Tudoru Giurgiu

Rumunjski redatelj Tudor Giurgiu najavio je da planira snimiti film o prošlogodišnjoj pljački galerije Kunsthal u Rotterdamu. Na snimanje filma, više od same pljačke, potakao ga je nastavak priče o kojemu smo mogli čitati posljednjih dana, a koji bi filmskoj adaptaciji događaja mogao dati crnohumorni štih.

Naime, Rumunjka Olga Dogaru, majka Radua Dogarua, jednog od trojice osumnjičenih za krađu vrijednih slika, policiji je priznala da je, kako bi spasila sina, djela spalila u pećnici.

Govori li istinu, pokazat će analiza pepela koja se vrši u rumunjskom Nacionalnom povijesnom muzeju.

Tijekom pljačke koja se dogodila u listopadu 2012. iz galerije su ukradene Picassova slika 'Harlekinova glava', Monetove slike 'Most Waterloo, London' i 'Most Caring Cross', Matisseova 'Djevojka koja čita', 'Djevojka pred otvorenim prozorom' Paula Gauguina, 'Autoportret' Meyera de Haana i 'Žena zatvorenih očiju' Luciana Freuda te u usporedbi s prethodnima manje vrijedno djelo nizozemskog slikara Meyera de Haana.

Osvrnuvši se na nedavne događaje Giurgiu se zapitao što jedan Picasso vrijedi majci koja želi pomoći sinu.