V. RUDAN U NOVOM ROMANU

Majka je za zlostavljanje jednako kriva kao i otac

11.02.2010 u 16:14

Bionic
Reading

Spisateljica Vedrana Rudan na svom novopokrenutom blogu Rudan.info najavila je izlazak romana 'Dabogda te majka rodila' u kojem tematizira ulogu majke, žene i supruge u obiteljskom nasilju

Jedna od rijetkih spisateljica hrvatske književne scene koja je imala svoju internetsku stranicu na kojoj je izravno komunicirala s čitateljima (Bijelavrana.com), pokrenula je novi blog kako bi najavila izlazak svog novog romana 'Dabogda te majka rodila'. Roman izlazi za mjesec dana u V.B.Z.-u, a govori o ulozi majke, žene i supruge u obiteljskom nasilju.

'Uvijek je muškarac taj koji siluje, mlati i maltretira dijete, a nitko od pisaca nikad ne postavlja pitanje koja je uloga majke u obiteljskom nasilju. Ja ga postavljam i mislim da je uloga ista, majka je jednako kriva kao i otac jer svojom šutnjom podržava nasilje', rekla je Rudan i dodala da je glavna junakinja njezinog novog romana sredovječna žena koja se prisjeća svog odnosa s majkom dok je bila dijete i opisuje svoj trenutni odnos s majkom koja umire. Na pitanje koliko je autobiografskoga u njezinoj novoj knjizi, kazala je da svaka knjiga ima autobiografske elemente.

Na svom novom blogu Rudan.info pisat će o romanu, ali i o svakodnevnim događanjima. Među prvim zapisima je njezin osvrt na prosvjed u Varšavskoj ulici. Kako je rekla, blog je odabrala kako bi izbjegla uredničku cenzuru i nametanje tema. 'Svugdje gdje sam radila dobila sam otkaz, a od svih medija za koje sam radila, jedino me u Nacionalu nisu cenzurirali', kazala je Rudan za tportal.