BIBLIOTEKA ARTEIST

Maja Hrgović predstavlja novi roman

11.12.2013 u 11:20

Bionic
Reading

Maja Hrgović predstavit će svoj novi roman 'Živjet ćemo bolje' u četvrtak 12.12. u 18 sati u knjižnici u Zapruđu. O romanu izdanom u biblioteci Arteist će govoriti pisci Edo Popović i Ivica Prtenjača, a ulomke će čitati glumac Ivan Ožegović.

Od2003. godine Maja Hrgović novinarka je kulture u Novom listu, a pisala je za brojnemedije u Hrvatskoj i regiji. U studenom 2009. osvojila je prvu nagraduBalkanske mreže istraživačkog novinarstva (BIRN) za novinarskuizuzetnost. Urednica je online časopisa za kulturu i društvena pitanjaArteist.hr u čijoj je biblioteci izdan i njen debitantski roman 'Živjet ćemo bolje', slojevita priča o metamorfozama jedne obitelji koja posrće pod teretom neprobavljenih ratnih trauma, osobnih fatalnih pogrešaka, uznemirujućih sjećanja na djetinjstvo i nametnute skrbi o nemoćnoj baki. Uspomene nadrastaju stvarnost dok unuka postaje skrbnicom bolesnoj baki, a majka, junakinja-žrtva moderne radne migracije s Balkana, u Italiji čuva starce nekih drugih obitelji.

Hrgović je ranije objavila knjigu proze 'Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo' (Profil, 2010.) za koju je dobila književnu nagradu 'Kiklop' 2010. godine. Priče je objavljivala u antologiji 'Best European Fiction 2012.' (ur. Aleksandar Hemon) i u The Granta Magazine. Prema priči 'Zlatka' britanska redateljica Em Cooper snimila istoimeni kratki igrani film, a film nastao prema nagrađenoj priči 'Povratak' imat će premijeru u ljeto 2014. Za ekranizaciju te priče u toku je javni poziv