EKSKLUZIVA NA IZLOŽBI

Lutke koje su oživjele u hrvatskim animiranim filmovima

29.05.2014 u 13:00

  • +5

Lutka u hrvatskom animiranom filmu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ulupuh

Bionic
Reading

Izložba predstavlja lutke i modele korištene u izradi deset hrvatskih lutka-filmova, među kojima se nalaze oni iz programa Animafesta 2014. koj ise otvara u utorak, ali i ekskluzive poput još nedovršenih ili tek dovršenih radova 'Jure Grando: Štrigun iz Kringe' Martina Babića, 'Tajni laboratorij Nikole Tesle' Bruna Razuma, 'Arktički pirat' Davida Peroša Bonnota i 'Visina' Sanje Šantak.

Izlažu: Martin Babić, Zdenko Bašić, Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, Lea Kralj Jager, Katrin Novaković, David Peroš Bonnot, Bruno Razum, Sanja Šantak, Božidar Trkulja, Lea Vidović te Špela Čadež (Slovenija

U Galeriji ULUPUH, u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu, od 4. do 8. lipnja moći će se pogledati izložba 'Lutka u hrvatskom animiranom filmu'. Izložba se održava u okviru ovogodišnjeg Animafesta koji je posvećen lutka-filmu, te će predstaviti recentna ostvarenja domaćih autora u tom animiranom žanru. Svečano otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 4. lipnja u 14 sati. Kustos izložbe je Božidar Trkulja koji je zajedno s umjetničkim direktorom Animafesta, Danielom Šuljićem, odabrao radove.

Izložba predstavlja lutke i modele korištene u izradi deset hrvatskih lutka-filmova, među kojima se nalaze oni iz programa Animafesta 2014. koji se otvara u utorak, ali i ekskluzive poput još nedovršenih ili tek dovršenih radova 'Jure Grando: Štrigun iz Kringe' Martina Babića, 'Tajni laboratorij Nikole Tesle' Bruna Razuma, 'Arktički pirat' Davida Peroša Bonnota i 'Visina' Sanje Šantak.

Posebna gošća izložbe slovenska je autorica Špela Čadež, čiji se film 'Boles', nagrađen s više od 30 nagrada u proteklih godinu dana, prikazuje u Velikoj panorami Animafesta 2014.

'Nakon rijetkih klasika iz vremena Zagrebačke škole crtanog filma, animacija lutaka u Hrvatskoj tek je sredinom 2000-tih godina stupila u svoju renesansu. Izložba u Galeriji ULUPUH pruža izvanredan uvid u ovaj zanimljivi trend domaće animacije. Lutke koje su oživjele u hrvatskim animiranim filmovima i scenografije koje su im pomogle da dišu u uvjerljivom i opipljivom svijetu, sada otkrivaju dio svoje prirode, one koja se skriva iza scena, iza filigranskih kulisa i višegodišnjeg rada' zapisao je Božidar Trkulja u katalogu izložbe.