47. PIF

Lutkarska krema i ove godine osvaja Zagreb

02.09.2014 u 09:00

Bionic
Reading

47. PIF, Međunarodni festival kazališta lutaka, održat će se od 15. do 20. rujna u Zagrebu. Tijekom pet službenih festivalskih dana, PIF će okupiti goste iz osam zemalja i predstaviti 16 predstava u službenoj konkurenciji, dva ulična performansa, dvije studentske predstave i dvije lutkarske skupine djece i mladih iz Zagreba

Prije službenog otvaranja PIF-a održat će se bogat program koji će najaviti festivalska događanja. 11. rujna u prostorima Kulturnog centra Travno bit će otvorena izložba '100 godina slovenske lutkarske umjetnosti'koja je organizirana u suradnji sa slovenskim centrom UNIMA, Kazalištem lutaka Ljubljana i Mini Teatrom.

Najuspješniji radovi likovnog natječaja 'Lutka, maska... PIF' bit će izloženi na izložbi u EtnoArt galeriji od 12. rujna. U sklopu najave festivala Ljubica Suturović i Arsen Ćosić održat će dvije lutkarske radionice za odgajatelje i učitelje te osobe treće dobi. Kao i svake godine, u subotu, 13. rujna, zagrebačkom špicom zavladat će povorka lutaka pod vodstvom festivalske maskote, gigantske lutke Pifka.

Sam festival bit će otvoren predstavom 'U trenu' britanskog lutkara Stephena Mottrama, koji je na 31. PIF-u osvojio nagradu za animaciju, a čije umijeće animiranja marioneta i ove godine s nestrpljenjem iščekujemo. Dio programa i ove je godine namijenjen isključivo odrasloj publici.

Predstava 'Saga' u izvedbi skupine Wakka Wakka iz New Yorka i Vizualnog kazališta Nordland iz Norveške povezuje tmurnu svakodnevnicu s motivima nordijskih saga, dok u izvođačkom smislu naglasak stavljaju na tjelesni izričaj i razne groteskne i apsurdne elemente.

Predstava 'Tristan, Izolda...' Kazališta u Klodzkom spaja najpoznatiju srednjovjekovnu romancu s japanskom lutkarskom poetikom i tako donosi dodatne estetske momente.

Mlađi gledatelji moći će uživati u neodoljivom glinenom ježiću u predstavi Lutkarskog kazališta Maribor 'Ježić Janček' te kolažu poezije i lutaka 'Mali daždevnjak prelazi cestu' Lutkarskog kazališta Ljubljana.

Iz Poljske stiže Kazalište Maska sa svojom vizijom Andersenove 'Snježne kraljice', a gosti iz bugarskog Državnog kazališta lutaka Trgovište uz pomoć 13 marioneta ispričat će romantičnu bajku sa zabavnim elementima 'Princeza i iznošene cipelice'.

Poetičnost kazališta u sjenama prikazat će izraelsko Kazalište Far u predstavi 'Mjesečeva princeza' nastaloj u spoju drevne tradicionalne tehnike sjena u kombinaciji s modernom tehnologijom.

Uz probrane predstave iz svijeta, festival i ove godine nudi pregled hrvatskog lutkarstva. U službenoj konkurenciji nastupit će čak sedam predstava hrvatskih lutkarskih kazališta i družina, a tu su već tradicionalno i studenti glume i lutkarstva s Umjetničke akademije u Osijeku koji će izvesti adaptaciju Gogoljeve 'Kabanice' namijenjenu odrasloj publici i autorski projekt 'Potraga za dijamantnom suzom' koji će biti izveden na otvorenom.

PIF se ne održava samo u kazališnim prostorima, već i na zagrebačkim ulicama i trgovima.

Mlade nade zagrebačkog lutkarstva, polaznici lutkarskog studija Učilišta ZKM-a i učenici OŠ Frana Galovića svoje će kratke predstave izvesti pretposljednjeg i posljednjeg dana festivala.

Tu je i interaktivna lutkarska instalacija 'Ti si lutka' skupine Itinerania iz Barcelone te performans u pokretu 'Zanissa' izraelskog kazališta Kipod.

Naposljetku, PIF-ovu će publiku na otvorenom zabavljati jedna od najpopularnijih ručnih lutaka, britka i vesela Petruška i to u autentičnoj izvedbi Kazališta lutaka Moskva.