PREMIJERNO U HRVATSKOJ

Luganska filharmonija nastupa u Zadru

03.08.2010 u 11:30

Bionic
Reading

Koncert Luganske filharmonije u srijedu, 4. kolovoza, održat će se u Klaustru sv. Frane umjesto u crkvi Sv. Dominika s početkom u 21 sat

Na programu će biti djela Mendelssohna, Bizeta, Rodriga, Marqueza i Prokofjeva. Zanimljivo je da će na programu biti i 'Koncert za gitaru talijanskog skladatelja' Roberta di Marina koji će u Zadru doživjeti svoju svjetsku praizvedbu. Solist je vrsni hrvatski gitarist Robert Belinić.

'Luganska filharmonija ovom se prilikom prvi puta predstavlja u Hrvatskoj, pripremivši vrlo uzbudljiv program koji nudi jedinstven glazbeni doživljaj. Tako će prekrasnim ambijentom odjeknuti koncertna uvertira 'Fingalova spilja', 'Carmen suita br. 1' Georgesa Bizeta, te 'Klasična simfonija' Sergeja Prokofjeva.

Također smo počašćeni suradnjom sa gitaristom Robertom Belinićem čiji solistički nastupi sa vrhunskim orkestrima, koncerti i recitali u prestižnim dvoranama potvrđuju da se radi o umjetniku svjetskog glasa. Rodrigov 'Concierto de Aranjuez', djelo koje slušatelja nosi na neka druga mjesta u drugo vrijeme kroz evokaciju zvukova prirode, čini se idealnim izborom upravo za pozornicu grada starog tri tisuće godina, grada duge, burne i dinamične povijesti.

Kao posebnu poslasticu predstavit ćemo praizvedbu 'Koncerta za gitaru' sjajnog talijanskog skladatelja Roberta di Marina skladanog upravo za ovu prigodu te hrvatsku premijeru jednog od najpopularnijih i najizvođenijih skladbi meksičke suvremene klasične glazbe 'Danzón No.2' istaknutog skladatelja Artura Márqueza čijem djelu ovo mediteransko podneblje zasigurno nudi strastveno razumijevanje tipičnog kubanskog plesnog stila', istaknuo je dirigent orkestra Miran Vaupotić