STUDIJSKO PUTOVANJE

Ludwig Bauer putuje tragovima svojih predaka

03.07.2013 u 12:12

Bionic
Reading

Hrvatski književnik Ludwig Bauer započeo je studijsko putovanje Njemačkom na kojemu istražuje svoje obiteljsko nasljeđe u sklopu festivala Kroatien Kreativ 2013

Nakon sudjelovanja u programu Kroatien Kreativ 2013 čitajući ulomke iz svog djela 'Kratka kronika porodice Weber' o obitelji podunavskih Švaba koja je obilježila život panonskog gradića, Goethe-Institut je književniku rođenom u Sisku pružio priliku da prati tragove svojih njemačkih predaka gostovanjima u nizu njemačkih kulturnih i historiografskih institucija u Stuttgartu, Tübingenu, Münchenu i Berlinu.

Ludwig Baue
r je 3. srpnja otputovao u Stuttgart kako bi se susreo s predstavnicima Podunavsko-švapske kulturne zaklade, osnovane 1988. godine s ciljem očuvanja njemačkog jezika i kulture u europskim zemljama sa značajnom njemačkom manjinom poput Mađarske, Rumunjske i zemalja bivše Jugoslavije.

U četvrtak 4. srpnja uputit će se u Tübingen na Institut za podunavsko-švapsku povijest i geografiju te će se susresti s Mathiasom Beerom, voditeljem Instituta te znanstvenikom koji se bavi poviješću i migracijama Nijemaca na području jugoistočne Europe.

Bauer će istog dana održati čitanje svog romana 'Kratka kronika porodice Weber' zajedno s Ivanom Šojat-Kuči, književnicom koja će čitati iz svog romana 'Unterstadt' u 20 sati u prostorima Internationales Begegnugs zentrum der Wissenschaft u Münchenu uz uvod Renéa Kegelmana, dok će 5. srpnja provesti na Institutu za njemačku kulturu i povijest jugoistočne Europe na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu.

Svoje će studijsko putovanje okončati u Berlinu u kojemu će boraviti od 6. do 10. srpnja te gostovati u Literarisches Colloquium Berlin, instituciji osnovanoj 1963. godine s ciljem predstavljanja i profesionalnog usavršavanja književnika i prevoditelja, posjetiti spomen-obilježje ubijenim Židovima Europe, spomen-mjesto Berlin-Hohenschönhausen u kojemu su držani politički zatvorenici za vrijeme DDR-a i staklenu kupolu Bundestaga izgrađenu poslije ujedinjenja Njemačke, kada je Berlin izabran za sjedište njemačkog Bundestaga.