OBOŽAVATELJ AUTORICE

Lucia Berlin na velikom ekranu: Almodovar radi film temeljen na zbirci priča 'Priručnik za spremačice'

12.02.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Proslavljeni španjolski redatelj Pedro Almodóvar najavio je da će adaptirati dugometražni film temeljen na zbirci kratkih priča 'Priručnik za spremačice' pokojne američke spisateljice Lucije Berlin

U intervjuu za IndieWire španjolski redatelj Pedro Almodóvar rekao je kako planira raditi na kratkom filmu s Tildom Swinton, adaptaciji monodrame Jeana Cocteaua 'Ljudski glas', koja je nadahnula i ZKM-ovu istoimenu predstavu iz 2018., te na dugometražnom filmu temeljenom na popularnoj zbirci kratkih priča Lucije Berlin, 'Priručniku za spremačice'.

To će biti prvi redateljevi projekti na engleskom jeziku, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja proteklih godina, od neobične ponude da režira 'Redovnice nastupaju' ranih devedesetih, do adaptacije kratkih priča Alice Munro u film 'Julieta' iz 2016. U njemu je, prema Almodovarovoj početnoj zamisli, trebala glumiti Meryl Streep, ali ga je na koncu ipak odlučio raditi na španjolskom, piše IndieWire.

O radu na 'Priručniku za spremačice' Almodovar govorio je i ranije, kad je u intervjuu za IndieWire u listopadu 2019. spomenuo kako želi adaptirati 'pet kratkih priča jedne američke spisateljice', koje su radnjom smještene u Teksas, Oakland i Meksiko te su mješavina engleskog i španjolskog. Kako sada ispada, riječ je o zbirci priča 'Priručnik za spremačice' Lucije Berlin, o kojoj je španjolski redatelj 2016. govorio kao o njegovoj novoj omiljenoj knjizi. 

'To je predivna knjiga', rekao je Almodovar prošli vikend. '(Berlin) nije puno drugačija od Alice Munro. Bila je alkoholičarka udana za ovisnika. Jako kompleksna žena.'

'Priručnik za spremačice' objavljen je 2015., 11 godina nakon smrti autorice Lucije Berlin, prozvane 'najbolje čuvanom tajnom američke književnosti'. Zbirku joj je objavila ugledna, starinska kuća Farrar, Straus and Giroux, izdanje je skoro uvršteno na listu bestselera New York Timesa te je i rasprodana. Slijedile su nagrade i prijevodi, a otkriće je brzo došlo do nas i objavljeno 2017. na hrvatskom te u izdanju Nakladničke kuće OceanMore, koja izdaje i knjige Alice Munro s kojom Berlin kritičari često uspoređuju. 

Nedavno je OceanMore objavio još jedan naslov Lucije Berlin, novu zbirku priča 'Večer u raju'.