SPAŠENA REMEK-DJELA

Louvre traži vlasnike umjetnina koje su nacisti ukrali za vrijeme rata

01.02.2018 u 14:48

Bionic
Reading

Pariški muzej Louvre izložio je tridesetak slika koje su nacisti ukrali za vrijeme okupacije Francuske u Drugom svjetskom ratu u nadi da će im se javiti preživjeli članovi obitelji pravih vlasnika ovih umjetnina

Slike su spašene u Njemačkoj poslije rata, a bile su među preko 100 tisuća umjetnina koje su nacisti opljačkali za vrijeme okupacije Francuske. Više od 45 tisuća njih su već vraćene, ali su vlasnici nepoznati za još otprilike dvije tisuće, uključujući i 296 radova pohranjenih u Louvreu, prenosi britanski Telegraph.

'Većina spašenih umjetnina ukradena je od židovskih obitelji, a njihovi živući rođaci mogu vidjeti radove, izjaviti da im pripadaju i službeno tražiti da im se vrate. U prošlosti su muzeji često ispadali kao predatori, ali mi zaista ne pokušavamo zadržati ova djela', rekao je Sébastien Allard iz Louvrea.

Francuska vlada imenovala je i radnu skupinu koja se bavi pronalaskom originalnih vlasnika i kontaktiranjem njihovih nasljednika.

Louvre je ovaj put u dvije svoje prostorije izložio 31 sliku, među kojima su i radovi Théodorea Rousseaua, Eugènea Delacroixa, Jacoba van Velsena i Françoisa Bouchera.

Neki su već bili izloženi u muzeju, ali malo je posjetitelja pritom znalo da su ih ukrali nacisti.

'Htjeli smo privući pažnju na ovo pitanje i podignuti razinu javne svijesti o problemu', rekao je Allard. 'Bilo nam je zato važno naglasiti da su ova remek-djela posebni slučajevi.'

  • +13
Pogled u Louvre Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Inicijativa je dio dugotrajnog procesa vraćanja ukradenih umjetnina njihovim vlasnicima, a čini se da zadatak, što vrijeme dalje odmiče, postaje sve teži. Od 1951., recimo, vraćeno ih je svega pedesetak.

'Ljudi koji se jave kao vlasnici moraju vlasništvo dokazati, da je, primjerice, umjetnina pripadala njihovoj baki. Trebaju pronaći stare obiteljske fotografije i račune ili dostaviti oporuke. To zna potrajati godinama.'

Puni popis ukradenih umjetnina u Louvreu poznat je kao popis Rose Valland, nazvan po francuskoj kustosici koja je riskirala svoj život kad je svojedobno vodila bilješke o umjetničkim djelima koje su krali nacisti. U filmu Georgea Clooneyja 'Odred za baštinu' glumila ju je Cate Blanchett.