NATIONAL BOOK AWARD

Louise Erdrich američka nagrada za književnost

16.11.2012 u 08:50

Bionic
Reading

Dobitnica jedne od najvažnijih američkih književnih nagrada National Book Award za književnost ove je godine spisateljica Louise Erdrich, u kategoriji najboljeg publicističkog djela nagrađena je Katherine Boo, a počasna nagrada dodijeljena je književniku Elmoreu Leonardu, piše The Telegraph

Cijenjena spisateljica Erdrich (58), na američkoj književnoj sceni zapaženo prisutna već gotovo 30 godina, nagrađena je za svoj roman 'The Round House', drugom po redu u planiranoj trilogiji o pokušajima jednog tinejdžera da istraži i osveti silovanje svoje majke u indijanskom rezervatu u Sjevernoj Dakoti.

Prihvaćajući nagradu, Erdrich, pripadnica plemena Chippewa iz skupine Algonquian Indijanaca, kazala je kako je svojim romanom željela odati poštovanje ljepoti i ustrajnosti indijanskih žena. To je knjiga o ogromnoj nepravdi koja se nastavlja u rezervatima. Hvala vam što ste ju preporučili široj publici, kazala je.

Najboljim publicističkim djelom nekog američkog autora objavljenim u protekloj godini proglašena je knjiga 'Behind the Beautiful Forevers' Pulitzerom nagrađene novinarke časopisa New Yorker Katherine Boo, prikaz života u indijskim slumovima u sjeni luksuznih hotela.

Zbirka pjesama Davida Ferryja "Bewilderment" proglašena je najboljim američkim poetskim ostvarenjem godine, a roman "Goblin Secrets" Williama Alexandera odnio je nagradu za najbolje djelo u kategoriji dječje književnosti.

Svi nagrađeni autori dobivaju novčanu nagradu u visini 10.000 dolara (9.200 eura). Njihova su djela odabrana među ukupno 1.300 uvrštenih u prvotni popis za dodjelu 63. godišnje nagrade National Book Award, koju zaklada National Book Foundation dodjeljuje američkim autorima za djela objavljena u SAD-u u godini koja je prethodila.

Počasne nagrade dodijeljene su izdavaču i predsjedniku uprave lista New York Times Arthuru O. Sulzbergeru Jr. te romanopiscu Elmoreu Leonardu.