GRADSKA KNJIŽNICA RIJEKA

Lokalna baština u 'oblaku' Europeane

18.11.2013 u 10:59

Bionic
Reading

Gradska knjižnica Rijeka ulazi u novu suradnju s europskim partnerima. Radi se o projektu LoCloud u sklopu kojega će, među ostalim, biti digitalizirani svesci starih novina, razglednice, slike i časopisi

Nakon projekta EU-a AccessIT Plus Gradska knjižnica Rijeka ulazi u novu suradnju s europskim partnerima. Gradska knjižnica Rijeka službeno se pridružila projektu LoCloud 13. studenoga ove godine, i to u sedmom mjesecu njegove provedbe od 36 mjeseci, koliko će ukupno trajati.

Udio Gradske knjižnice Rijeka u projektu LoCloud uključuje sudjelovanje u testiranju mikrousluga koje će se razviti na novim digitalnim sadržajima.

U suradnji s drugim zainteresiranim institucijama Gradska knjižnica Rijeka predviđa digitaliziranje i obradu 500 svezaka starih novina i časopisa iz zavičajne zbirke, 500 razglednica i 500 slika iz lokalnih muzejskih zbirki.

Projekt LoCloud je sufinanciran programom CIP ICT-PSP Europske komisije uz koordinaciju Riksarkiveta (Nacionalni arhiv Norveške), a cilj mu je podržati male i srednje kulturne institucije kako bi njihov digitalni sadržaj bio dostupan putem Europeane.

Koristit će tehnologije u oblaku i pružiti niz mikrousluga na korist pružateljima sadržaja i krajnjim korisnicima.

Osnovni ciljevi projekta su dodavanje sadržaja Europeani (više od četiri milijuna digitaliziranih izvora iz europskih kulturnih institucija) te podrška institucijama lokalne kulturne baštine kako bi sadržaj lokalnih muzeja, arhiva, knjižnica, arheoloških nalazišta i drugih sličnih institucija bio dostupan u Europeani i, općenito, na internetu.