UNESCO OPOMINJE

Ljudski nemar ugrožava zaštićenu svjetsku baštinu

27.01.2012 u 09:57

Bionic
Reading

Organizacija UNESCO-a suočena je s brojnim problemima koji prijete lokalitetima zaštićene Svjetske baštine diljem Europe. Sve su prijetnje rezultat ljudskog nemara, objavila je ta organizacija te upozorila da će, ukoliko se ne dogode promjene, neke od njih ukloniti s popisa

Brojni lokaliteti svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a posljednjih godina su ugroženi te im prijeti oštećenje.

Ponukani nedavnom nesrećom broda Costa Concordija, koji se nasukao na pješčani sprud pokraj otoka Giglija u Tirenskom moru, iz UNESCO-a su uputili pismo talijanskom ministru za očuvanje okoliša Corradu Cliniju. U pismu su iskazali zabrinutost za lokalitete svjetske baštine kao što su laguna Venecije i bazen Svetog Marka za koje veliki brodovi predstavljaju opasnost.

Iz UNESCO-a su od Italije tražili pronalaženje sporednih ruta za morski promet.

Isto tako uputili su upozorenja britanskim i španjolskim ministarstvima zbog stanja u gradovima Londonu i Sevilli u kojima neboderi zasjenjuju povijesne građevine.

'Novi neboderi prijete vizualnom integritetu Westminsterske palače i Londonskog tornja', navode iz UNESCO-a. Slična je situacija i u Sevilli, u kojoj neboder od 40 katova argentinskog arhitekta Césara Pellija niče u blizini nekadašnjeg minareta Giralda, remek-djela almohadske arhitekture.

UNESCO je upozorio da će, ukoliko se ozbiljno ne shvate upozorenja, biti primoran oduzeti status zaštićene svjetske baštine spomenutim lokalitetima.

Reakcije na upozorenja su dvojne. Dio se kritičara pita tko bi želio živjeti u mrtvim gradovima, naglašavajući time važnost suvremene arhitekture, dok drugi smatraju da je prioritet očuvanje kulturne i prirodne svjetske baštine.