RAZUM I(LI) OSJEĆAJI

Ljubavni savjeti Jane Austen

05.11.2012 u 09:59

Bionic
Reading

Autorica proslavljena ljubavnim romanima 'Ponos i predrasude' i 'Razum i osjećaji' često je savjetovala prijateljice i rođakinje o 'pitanjima srca', a njezine ženske mudrosti, primjenjive i danas, prenosi spisateljica Rebecca M. Smith u knjizi 'Miss Jane Austen's Guide to Modern Life's Dilemmas'

Iako spisateljica Jane Austen iza sebe nije ostavila dnevničke zapise, postoje sačuvana njezina brojna pisma i zapisi sjećanja članova obitelji, uglavnom nećaka i nećakinja kojima je dijelila praktične savjete o ljubavi i životu. Njezina daleka rođakinja, Rebecca M. Smith nastojala je prenijeti duh tih ženskih mudrosti u knjizi 'Miss Jane Austen's Guide to Modern Life's Dilemmas'

Austen, proslavljena ljubavnim romanima 'Ponos i predrasude' i 'Razum i osjećaji', upozoravala je rodbinu kojoj je dijelila dobronamjerne savjete, da ne ovise o njezinim promišljanjima, već da se vladaju po vlastitim razumskim procjenama. Autorica vodiča kroz moderne dileme po savjetima Jane Austen, dijeli ljubavne savjete temeljene na principima ponašanja junakinja u njezinim romanima. Ljubavne dileme sakupljala je godinama intervjuirajući obitelj, prijatelje i kolege studente pa donosimo dio njezina vodiča.

Budite oprezni, prve impresije često su pogrešne

Elizabeth Bennet
, junakinja romana 'Ponos i predrasude', bila je očarana nastupom šarmantnog i prevrtljivog Wickhama te nije osjetila inicijalne 'ljubavne strelice' prema gospodinu Darcyju. Marianne Dashwood oborio je s nogu Willoughby u 'Razumu i osjećajima', ali pravu sreću pronašla je s pukovnikom Brandonom kojeg je na prvi pogled otpisala kao 'apsolutno ostarjelog i neprivlačnog ženika'
Možete si uštedjeti mnogo glavobolja ako ne suditi po izgledu ili brzinski prihvatite sve što ljudi pričaju o sebi, kaže autorica u knjizi.

Nemojte se zadovoljiti kompromisnom opcijom

Maria Bertram
u 'Mansfield Parku' prihvaća prosidbu gospodina Rushwortha zbog njegova bogatstva i zato što joj se čini da je jedina raspoloživa opcija. Velika greška. Da je imala strpljenja čekati, imala bi mogućnost pronaći ljubav. Na kraju se razvede, izgubi čast i osudi samu sebe na suživot s neugodnom tetkom Norris. I sama Jane Austen odbila je svojeg prosca Harrisa Bigg-Withera, koji joj je mogao pružiti raskošan doma i financijsku sigurnost. Poruka: bolje je ostati sama nego udati se i postati nesretna supruga.

Prava ljubav 'izdržava' i podnosi vrijeme

Ako mislite da ste pronašli onog pravog, ali stvar je krivog 'tajminga', nemojte odustajati. Prava ljubav je strpljiva i preživjet će udaljenost i poteškoće. Anne Elliot u romanu 'Persuasion' odbija Fredericka Wentwortha zato što ne zna kad bi mogli dobiti dozvolu za vjenčanje i skoro ga izgubi zauvijek. U 'Razumu i osjećajima', Elinor Dashwood strpljivo čeka Edwarda Ferrarsa dok se on ne 'oslobodi' prethodne veze. Cassandra se zaruči s Tomom Fowleom, iako si ne mogu priuštiti vjenčanje i kuću.



Nemojte biti napadni, ali nemojte biti ni stidljiva ljubičica

Junak ili junakinja ne smiju reagirati prenaglo. Catherine Morland u romanu 'Northanger Abbey' nastupa otvoreno i prijateljski raspoloženo, pa zahvaljujući tome Henry Tilney padne na njezine čari. Nije igrala igrice, ali jasno je pokazala svoj interes za njega. Jane Austen ukazuje i na problem stidljivosti. Jane Bennet skoro izgubi Mr. Bingleyja zbog pretjerane rezerviranosti u ophođenju.

Godine nisu važne

Brat Jane Austen, Henry, upustio se u vezu s Elizom de Feuillide, koja je bila udovica (muž joj je pogubljen na giljotini) i deset godina starija od njega. Emma se zaljubljuje u gospodina Knightleyja, koji je 17 godina stariji od nje te ostaju u uspješnoj vezi.

Nije bitno što vozi

'Nemojte gledati samo njegovu kočiju', poručuje spisateljica i klonite se neodgovornih i neobazrivih vozača – to ukazuje na njihovu razinu empatije prema okolici pa posljedično i prema vama u vezi.

Nemojte nositi neodgovarajuće boje

Drugim riječima, nemojte se previše truditi ugoditi suprotnom spolu. Ne nosite ljubičasto ako vam ta boja ne stoji dobro. Iritantna Isabella Thorpe, lik romana 'Northanger Abbey' opisuje svojoj prijateljici Catherine Morland, svoje gorljivo nastojanje da uhvati muža: 'Nosim samo ljubičasto, znam da mi grozno stoji, ali nema veze, to je omiljena boja tvog dragog brata'.

Voli mene, voli moju obitelj

Romani Jane Austen puni su sramotnih rođaka, ali lekcija je da će vas pravi odabranik voljeti bez obzira na razmjere neugodnosti kojima vas vaša uža i šira obitelj izlaže. Elinor Dashwood iz 'Razuma i osjećaja' trpi užasnu obitelj Ferrars zbog ljubavi prema Edwardu. Jane Austen ovdje nije pozivala na ignoriranje svih problema vezanih uz obitelj, već je samo naglasila da veze zahtijevaju puno tolerancije, zaključila je Rebecca M. Smith