kazališno-literarni projekt

'Ljubav, gubici i moda' - nova hit predstava pod redateljskom palicom Nine Kleflin s pet poznatih žena

13.05.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Riječ je o formatu kazališnog, proznog djela, kakav se prvi puta predstavlja u Hrvatskoj. Story telling, ili pripovjedačka forma, poznatija je na zapadu, gdje se oslanja na tradiciju pripovjedača priča. Djelo 'Ljubav, Gubitci i moda', napisala je poznata književnica, novinarka, dramatičarka i scenaristica Nora Ephron

Nevjerojatno je kako sretne i teške trenutke možemo povezati sa odjećom i obućom koja nas je obilježila. Vrlo intimne i osobne priče različitih žena ujedinjuju emocije radosti, veselja, ljubavi, tuge i razočaranja. Na daskama koje život znače, pripovijedaju Zdenka Kovačiček, Mirna Medaković Stepinac, Matija Prskalo, Karmela Vukov-Colić i Sanja Doležal. Pet poznatih žena, koje su se okupile u ovom kazališno-literarnom projektu, pripovijeda i dijeli duboko osobne priče, s kojima se lako poistovjetiti, stoji u najavi.

Žene koje čvrsto koračaju kroz život i sve što on donosi, sjećajući se djetinjstva, prvih ljubavi, razočaranja, brakova i bolesti. Žene koje su ludovale kao mlade, griješile i pobjeđivale same sebe. Život kroz skice modnih odabira od kojih neki zauvijek ostaju u sjećanju. Predstava je napravljena u koprodukciji sa slovenskim Špas teatrom iz Ljubljane.

'Ljubav, gubici i moda, poseban je i nadasve zanimljiv kazališni format. U njemu pet žena govori o odjevnim predmetima koji su obilježili njihov život, a pričajući o njima govore intimnu ispovijest svojih života. Priče je napisala poznata književnica Nora Ephron, prava stručnjakinja za romantične komedije, ali i duboko osobne drame. Zato je ova slatko/gorka, smiješno/tužna predstava smišljena da vas zabavi i gane, ali i potakne da sami napravite emotivnu inventuru svoga ormara! U društvu sjajnih žena koje su se okupile oko ove avanture, nikada nije dosadno, njihova kreativnost i životna radost pršti iz svake priče. Jedva čekam da ih podijelimo s publikom, izjavila je redateljica Nina Kleflin.

Zdenka Kovačiček, jedna od glumica iz nove predstave kaže da je sretna što s ovako moćnom, ženskom ekipom ekipom radi zanimljivu predstavu novog formata, s njoj najdražom redateljicom Ninom Kleflin. 'S Ninom sam realizirala moj uspješan mjuzikl 'Ella i Marilyn' za koji sam bila nominirana za nagradu hrvatskog glumišta. Bit će to naš novi hit. Sigurna sam, jer smo u najboljim rukama. Puna sam svježeg adrenalina, želim nam uspjeh', ističe legendarna pjevačica. Puna pozitivnih dojmona i entuzijazma zbog rada na ovoj predstavi je i Mirna Medaković Stepinac.

'Neizmjerno me veseli rad na ovoj iskonski ženskoj predstavi, autorica, redateljica i pet glumica. Nikada prije nisam radila ovakav tip predstave, storytelling i zanima me reakcdija publike. Tekst je fenomenalan, u njemu će se pronaći svaka žena i poneki muškarac. Sretna sam jer radim s divnim, snažnim i prekrasnim ženama', kazala je glumica.

'Zajedno s mojim predivnim kolegicama, ispričat ćemo neke priče koje vas neće ostaviti nimalo ravnodušnima i u kojima se možda i sami prepoznajemo. Naizgled uobičajena događanja i jednostavne stvari, zapravo nam obilježe život i utisnu se zauvijek u naše duše i sjećanja. Vođeni redateljskom rukom sjajne Nine Kleflin ne nedostaje nam hrabrosti i motivacije da se okušamo u ovoj izazovnoj kazališnoj formi takozvanog pričanja priče u kojem je vrlo tanka granica između privatnog i profesionalnog nastupa', kazala je Matija Prskalo.

'Ovo je ženska priča koja je i nas same, dok smo je postavljale na scenu, znala nasmijati do suza, ali i silno ganuti i rastužiti. Vjerujem da će dobra ženska energija koja ovu predstavu nosi, a Nina, Zdenka, Sanja, Matija, Mirna i ja je osjećamo kao svoju, i vas dotaknuti i raznježiti', poručila je Karmela Vukov Colić koja je nakon mjuzikla 'Menopauza' Nine Kleflin dobila samo pohvale. Njezina kolegica iz 'Menopauze', jedna od omiljenijih domaćih pjevačica i voditeljica Sanja Doležal kaže da vjeruje da svatko od nas ima u ormaru haljinu, torbu, cipele ili kosulju koja posjeća na neke posebne trenutke u životu.

'S pričama Nore Ephron zaista se možemo poistovjetiti, jer pričaju o životu i svemu što on donosi, mnogim lijepim, ali i tužnim trenucima. Pričajući priče na probama, bilo je puno smijeha, ali i suza. Svaka od nas prošla je kroz svašta u životu i mislim da nam to daje snagu da ispričamo te priče. Zahvalna sam Nini na novom izazovu koji nas je spojio, a curama hvala na predivnoj ljubavi i energiji koju izmjenjujemo. Jedva čekam premijeru', kaže Sanja.