NAGRADNJAČA

Ljetni romani za idealan odmor

16.07.2012 u 08:16

Bionic
Reading

Naklada Ljevak je za naše čitatelje pripremila po dva primjerka idealnih ljetnih romana - 'Muškarci, novac i čokolada', 'Muškarci koji bulje u koze', 'Karte za izgubljene ljubavnike' i 'Vrijeme anđela'.

Menna van Praag, 'Muškarci, novac i čokolada'

Maya provodi dane sanjareći o savršenom životu; o životu ispunjenom ljubavlju, uspjehom i zadovoljstvom. Pokušava pronaći ispunjenje tragajući za muškarcem i novcem, a kada to ne djeluje, utjehu traži u čokoladi. No, to je ostavlja praznom i izgubljenom. Maya upoznaje tajanstvenog stranca i kreće na duhovno putovanje, otkrivši što joj je cijelo vrijeme nedostajalo.
Topla i dirljiva priča o ljubavi , hrabrosti i prosvjetljenju, knjiga 'Muškarci, novac i čokolada' otkriva što se sve može dogoditi kada otvorite svoje srce duhovnim tajnama koje prebivaju u stvarnom svijetu. Ova priča pokazuje kako da volite muškarca, a da pritom ne izgubite sami sebe, kako da pronađete posao koji će ispuniti vaše srce i kako da vam čokolada bude izvor zadovoljstva, a ne boli.


Jon Ronson, 'Muškarci koji bulje u koze'

Knjiga 'Muškarci koji bulje u koze', prema kojoj je snimljen istoimeni film (s Georgeom Clooneyjem, Ewanom McGregorom i Kevinom Spaceyjem u glavnim ulogama), istinita je priča o onome što se dogodilo kada je šačica ljudi na visokim položajima u američkoj vojsci, vladi i tajnim službama povjerovala u vrlo čudne stvari.
Zašto su irački ratni zarobljenici prisiljeni uzastopno slušati treštanje pjesme iz dječje emisije 'Ljubičasti dinosaur Barney'? Zašto je stotinu koza prerezanih glasnica krišom smješteno u glavni stožer američkih specijalaca u bazi Fort Bragg u Sjevernoj Karolini? Je li američka vojska zbilja zatražila pomoć Urija Gellera? U 'Muškarcima koji bulje u koze', Jon Ronson traži odgovore na ta i mnoga druga pitanja, razotkrivajući krajnje neobična uvjerenja koja leže u srcu Rata protiv terorizma.



Nadeem Aslam, 'Karte za izgubljene ljubavnike'

'Karte za izgubljene ljubavnike' roman je britansko-pakistanskog pisca Nadeema Aslama. U središtu je priče potraga za nestalim ljubavnicima, no traganje za njima u koncentričnim krugovima razotkriva i secira složeno pletivo odnosa koje premrežuje pakistansku useljeničku radničku zajednicu u neimenovanom sjevernoengleskom gradiću.
Aslamova proza plijeni očaravajućim prizorima, obiljem začudnih narativnih postupaka i mračnim sadržajem: istovremeno šekspirijanska i šokantno tipična, ova priča, predivna i strahovito stvarna, rodena je iz muke ljubavi i boli. Nakon što je nastajao desetak godina, Karte za izgubljene ljubavnike dočekan je kritičkom aklamacijom i čitateljskim ushitom. I kritici i čitateljima dopala se poetična imaginativnost, raskošno zamišljeni likovi i snažan prikaz traumatičnog iseljeničkog iskustva. 'Karte za izgubljene ljubavnike' izniman je i rijetko profinjen roman.


Anne Rice, 'Vrijeme anđela'

Anne Rice se već tri desetljeća potvrđuje kao vrsna pripovjedačica te nam ovaj put, nakon vampirskih tema, podastire anđeosku, u ovom metafizičkom trileru o serafinima i ubojicama.
U život Tobyja O'Darea, plaćenog ubojice, dolazi misteriozan stranac, serafin, koji mu pruža priliku da sačuva ljudske živote umjesto da ih, kao do sada, uništava. Toby koji je nekoć sanjario kako će postati svećenik, no zbog spleta okolnosti postaje utjelovljenje opasnosti i nasilja, odluči prihvatiti priliku. Serafin ga odvede u 13. stoljeće, u engleski gradić, usred bijesne svjetine koja optužuje Židove za ritualna ubojstva djece. Dobivši zadatak spašavanja židovske obitelji, Toby će iskusiti put opasnosti, odanosti, izdaje, mržnje i ljubavi...
Anne Rice je zamijenila vampire za anđele. Vrijeme anđela je prva knjiga njezina novog ciklusa romana 'Pjesme serafina'. I dok se na prvi dojam čini da je riječ o nečemu posve drukčijem, u suštini je autorica vjerna svojoj temi: otuđeni pojedinac rastrgan očajničkom potragom za dubljim smislom. Vrijeme anđela je roman opisan kao metafizički triler, ali prije je riječ o historiografskoj fikciji. Riceova iznosi detaljan opis trinaestostoljetne Engleske i napučuje je likovima čija je borba u tome svijetu obilježena podjednako vjerom kao i praznovjerjem.

Knjigu 'Vrijeme anđela' osvojili su:

Matea Sodar
Dalibor Rambousek

Knjigu 'Muškarci, novac i čokolada' osvojile su:

Marina Vučemilović
Helena Stančić

Knjigu 'Karte za izgubljene ljubavnike' osvojile su:

Dunja Vavra
Marica Miočić

Knjigu 'Muškarci koji bulje u koze' osvojili su:

Slavko Petr
Vanja Gojević

Nagrade šaljemo poštom na kućnu adresu.