STIŽE Knjigomir!

Likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa u fokusu Noći knjige 2019.

04.04.2019 u 00:00

Bionic
Reading

Manifestacija Noć knjige 2019., kojom se Hrvatska priključuje globalnom slavlju knjige i čitanja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, održat će se u utorak 23. travnja a njezina će središnja tema biti omiljeni likovi i junaci rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu

Manifestacija Noć knjige ove se godine održava osmu godinu za redom, a datum njezina održavanja, 23. travnja, nadovezuje se i na Dan hrvatske knjige, koji se obilježava dan ranije. Manifestacijom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu.

Hrvatska se globalnom slavlju knjige i čitanja tradicionalno priključuje brojnim programima koji se odvijaju u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, različitim institucijama, te u svim ostalim prostorima-prijateljima knjige. Želja je organizatora da Noć knjige zaživi i na ulicama i u javnim prostorima, kako bi se kroz razna događanja - predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i slično - privukla veća pozornost javnosti na knjigu.

Programi u Noći knjige 2019. mogu se prijaviti do 5. travnja, a organizatori pozivaju sve zainteresirane da posebnu pozornost posvete temi 'Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa'.

'Vrijeme prolazi, svijet se mijenja. Ipak, oni ne stare. Inspiriraju nas, vesele, potiču na razmišljanje i djelovanje. Oni su naši omiljeni likovi, naši junaci. Rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu, obilježili su naše odrastanje i bez njih ništa ne bi bilo isto – kultura, svakodnevica – pa ni mi sami', ističe se u najavi programa.

'U Noći knjige 2019. pozivamo ih u goste. Prisjećamo se likova koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likova s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, dokazivali se na testu hrabrosti, domišljatosti, upornosti... Istražujemo kako su nas inspirirali i nadahnjivali te oblikovali naše živote. Pitamo se zašto su nam književni likovi važni i kako nam fikcija pomaže da se nosimo s izazovima stvarnog svijeta', dodaje se.

Povod za fokus Noći knjige 2019. na promišljanje o najdražim fiktivnim likovima i herojima organizatori su pronašli u nizu obljetnica koje brojimo u ovoj godini: 180 godina od objavljivanja romana 'Junak našeg doba' Mihaila Jurjeviča Ljermontova, 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja 'Alana Forda', 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića.

Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je Knjigomir, 'junak s posebnim moćima koje mu je priskribilo čitanje'. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a Knjigomirova misija je prenijeti poruku o vrijednosti knjige i važnosti čitanja u Noći knjige 2019.

Izvor: Društvene mreže

U okviru manifestacije, za djecu i mlade do 7. travnja otvoren je likovni i literarni natječaj 'Koji si ti lik?!', u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a nezaobilazan dio ponude Noći knjige 2019. bit će i brojne prodajne akcije u knjižarama koje će ljubiteljima knjige i čitanja omogućiti kupnju knjiga po pristupačnijim cijenama.

Organizatori Noći knjige 2019. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture RH.