20. - 23. ožujka

Laureati Goranova proljeća su Miroslav Kirin i Silba Ljutak

11.03.2024 u 14:48

Bionic
Reading

Bliži se Proljeće! Najvažniji hrvatski i jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu posvećen je živim pjesničkim glasovima - domaćim, regionalnim, europskim i svjetskim - uspomeni Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu

Festivalski programi odvijat će se u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu i Rijeci, od 20. do 23. ožujka. Nastupit će više od trideset pjesnikinja i pjesnika, iz petnaest zemalja, s četiri kontinenta. Dodijelit ćemo nagrade Goranov vijenac za ukupni doprinos hrvatskom pjesništvu i Goran za mlade pjesnike.

U suradnji sa studentima Muzičke akademije premijerno ćemo izvesti vokalno-instrumentalne kompozicije na stihove Gorana Kovačića. Premijerno prikazujemo i video-portrete ovogodišnjih laureata, koje su snimili studenti ADU. Zajedno sa studentima glume izvodimo program Goran u gradu!, u sklopu kojega ćete, za vrijeme trajanja festivala, poeziju slušati i na gradskim ulicama i trgovima.

S pjesničkom karavanom putuje, čita, svira i pjeva kultni slovenski kantautor Zoran Predin, dok je za pjesničko-muzičke improvizacije zadužen OAZA mix trio.

Ulaz je na sve festivalske programe besplatan.

Sudionici

SANJA BAKOVIĆ

VID BEŠLIĆ

ADAM BORZIČ (ČEŠKA)

XI CHUAN (KINA)

TUDOR CREȚU (RUMUNJSKA)

GÖKÇENUR Ç (TURSKA)

CLAUDE FAVRE (FRANCUSKA)

ORSOLYA FENYVESI (MAĐARSKA)

ROLANDO KATTÁN (HONDURAS)

DRAŽEN KATUNARIĆ

MIROSLAV KIRIN

ENES KIŠEVIĆ

JAKUB KORNHAUSER (POLJSKA)

ANDRIJANA KOS-LAJTMAN

SANJA LOVRENČIĆ

SILBA LJUTAK

FRANCA MANCINELLI (ITALIJA)

SONJA MANOJLOVIĆ

JAMES MEETZE (SAD)

LARA MITRAKOVIĆ

KEMAL MUJIČIĆ ARTNAM

SANDRA POLIĆ ŽIVKOVIĆ

ZORAN PREDIN (SLOVENIJA)

IVICA PRTENJAČA

BRANKICA RADIĆ

MAGDALENA ŠIPKA (ČEŠKA)

JAN ŠKROB (ČEŠKA)

DINKO TELEĆAN

ALBENA TODOROVA (BUGARSKA)

PREDRAG VRABEC

JAN WAGNER (NJEMAČKA)

KAREN MCCARTHY WOOLF (UK)

Festivalski program

Srijeda, 20. 3., 19 h, Zagrebačko kazalište lutaka, Ulica baruna Trenka 3, ZAGREB

Festival otvaramo velikim zajedničkim čitanjem svih gostiju: šesnaest međunarodnih gostiju, ovogodišnjih laureata nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te još petnaestak domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija. Studenti Muzičke akademije izvest će kratka komorna djela studenta kompozicije Ivana Makara (u klasi prof. Srećka Bradića) na stihove Gorana Kovačića. Prikazat ćemo dva pjesnička filma iz selekcije berlinskog Zebra Poetry Film Festivala. Minikoncert odsvirat će legendarni slovenski kantautor Zoran Predin.

Četvrtak, 21. 3., 12 h, Dom kulture Lukovdol, LUKOVDOL

Drugi dan započinjemo dodjelom nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola. Dodjelu će popratiti glazbeni i folklorni program sekcija SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

Četvrtak, 21. 3., 18.30 h, Antikvarijat Ex libris, Riva Boduli 3 b, RIJEKA

Program posvećen platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s četrdesetak partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz prijevode pjesama. Svježe otisnute knjige pjesnikinja koje nastupaju, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne besplatno.

Četvrtak, 21. 3., 19.30 h, Antikvarijat Ex libris, Riva Boduli 3 b, RIJEKA

Predstavljanje knjige Zorana Predina 'Bezgrešna', koja se upravo pojavila u izdanju Frakture. Uz autora, sudjeluju prevoditeljica Jagna Pogačnik i Marko Pogačar.

Petak, 22. 3., 19 h, Dvorana Mjesnog odbora Kozala, Volčićev trg 2, RIJEKA

Veliko čitanje u Rijeci. Uz ovogodišnje laureate, nastupa još dvadesetak pjesnikinja i pjesnika, domaćih, europskih i svjetskih, s četiri kontinenta.

Minikoncert: Zoran Predin

Subota, 23. 3., 19 h, ADU, scena F22, Frankopanska ulica 22, ZAGREB

Zatvaranje festivala donosi nastupe ovogodišnjih laureata te niza izvrsnih domaćih i stranih festivalskih gostiju.

Za glazbenu podlogu za vrijeme čitanja i solo minikoncert zadužen je OAZA mix trio

Nagrade

GORANOV VIJENAC

MIROSLAV KIRIN

Miroslav Kirin rođen je 1965. godine u Sisku. Objavio je deset pjesničkih knjiga, fotoesejističku knjigu 'Iskopano' (2012.), slikovnicu 'Zimska potraga' (2015.) u koautorstvu s umjetnikom Mingsheng Pijem, autofikcionalni roman 'Album' (2001.), za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini, te knjigu kratkih proza 'Babanija' (2021.), koja je nagrađena Nagradom Fran Galović te bila finalist regionalne nagrade Stjepan Gulin. S Borisom Vrgom priredio je 2021. Banijsku književnu antologiju. Godine 2022. objavio je i 'Nezavršeno putovanje' - čitanku iz suvremene kineske poezije za koju je iste godine dobio 家땜鮫럇陋쉽 PoetryEastWest Translation Award. Pjesnička manifestacija Kvirinovi poetski susreti dodijelila mu je 2023. Plaketu sv. Kvirina, nagradu za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Živi u Zagrebu gdje radi kao srednjoškolski profesor.

IZ OBRAZLOŽENJA:

Miroslav Kirin autor je jednog od najkompaktnijih i najpromišljenijih poetskih opusa u hrvatskoj poeziji zadnjih desetljeća. Takva konstatacija postala je, međutim, očigledna tek u zadnjih petnaestak godina kad se posve ustalio njegov poetički profil, kad su se u Kirinovu rukopisu posve sedimentirala ona obilježja koja u više uzastopnih poetskih knjiga po svojim temeljnim naglascima ostaju manje-više konstantna. Iznimno visoka razina refleksivnosti, poetske analitičnosti, vrlo gibljivo i dosjetljivo baratanje jezikom, odnosno raznovrsnim stilskim sredstvima, te začudni predmetno-tematski obrati karakterizirali su, doduše, Kirinovu poetsku fakturu praktički od njegovih prvih rukopisa i njihovih ukoričenja. No, konceptualizacija, intonacija i funkcije tih obilježja s vremenom su se ipak mijenjale, dostižući neprestano sve veću sigurnost i spisateljsko majstorstvo.

Davor Šalat

GORAN ZA MLADE PJESNIKE

SILBA LJUTAK

Silba Ljutak (Zagreb, 1999.) studentica je diplomskog studija psihologije i freelance prevoditeljica za engleski jezik. Piše i objavljuje poeziju i kratku prozu. Rukopisna zbirka pjesama 'Normalna raspodjela' dobiva pohvale žirija na 58. Goranovom proljeću, a zbirka 'Kuća na otoku' na 60. Goranovom proljeću. Sudjelovala je na književnoj tribini Učitavanje te na festivalima Rukopisi i Vrazova Ljubica. Izbor pjesama preveden joj je na španjolski jezik. Tu i tamo malo fotka.

IZ OBRAZLOŽENJA:

Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristiglo je 47 rukopisa. O nagrađenom rukopisu odlučivao je žiri u sastavu: Asja Bakić, Sanja Baković i Dinko Telećan. Žiri je kao pobjednički jednoglasno izabrao rukopis pjesnikinje Silbe Ljutak naslovljen 'Kuća na otoku'.

'Kuća na otoku' iznimno je zaokružen i cjelovit rukopis koji se ističe svojom kompaktnošću, te jasnom i ujednačenom tematskom i poetskom provedbom. (…) 'Kuća na otoku' svakako je i pjesničko svjedočanstvo ženske emancipatorske snage koja se kreće u dvije linije: emancipacija majke od uskogrudne i okrutne male sredine i emancipacija kćeri od majke kako bi kreirala vlastiti svijet: 'ja sam početni stadij rasta / iz nečega u nešto drugo / proklijala sam na zubatom Suncu“.

Sanja Baković