IDEJU REGRUTI

Lado najavio spektakularni nastup u pulskoj Areni

12.03.2018 u 10:14

Bionic
Reading

Po prvi put nakon osamostaljenja RH ansambl Lado samostalno nastupa u Puli i to predstavljanjem novog programa 'Ideju regruti'. Ovaj svojevrsni povratak ansamla Lado Puli 6. srpnja 2018. na najbolji će način proslaviti EU godinu kulturne baštine, najavili su iz ansambla

Program Ideju regruti naslovljen je po poznatoj koreografiji Ivana Ivančana, utjecajnog hrvatskog etnokoreografa i pulskog zeta, a umjetnički ga potpisuje njegov sin Andrija Ivančan, vrsni koreograf s bogatim umjetničkim opusom, ujedno i umjetnički voditelji ansambla Lado.

U programu su zastupljene brojne, nagrađivane koreografije, kako na domaćim, tako i na inozemnim festivalima. Uz naslovnu koreografiju, inspiriranu običajima odlaska mladića u vojsku, ansambl LADO po prvi put u svojoj povijesti predstavlja tradicijsku baštinu otoka Cresa (Orlec) i Murtera (Jezera) te moravskih Hrvata. 

'Dva istinska dragulja hrvatske baštine, ansambl Lado i pulska Arena, utjelovit će svo obilje naše kulturne tekovine te će vrhunskim spektaklom proslaviti godinu Europske kulturne baštine. Impresivne koreografije oplemenit će velebna kolekcija tradicijskih nošnji, a iznimna transformativna sposobnost genijalnih Lado umjetnika glasom, pokretom, glazbom i emotivno-facijalnim ekspresijama oživjet će te ovjekovječiti davno zaboravljene običaje. Alkemijski spoj mistikom prožetog svjetski najsačuvanijeg amfiteatra i 52 vrhunska umjetnika, plesača i svirača, ubacit će publiku u trans ugode koji će risati stoljetne priče neprocjenjive vrijednosti na jedinstven i neponovljiv način', najavljuju iz ansambla.