U VIŠEGRADU

Kusturica planira postaviti operu 'Na Drini ćuprija'

26.03.2013 u 19:37

Bionic
Reading

Kontroverzni filmski redatelj Emir Kusturica potvrdio je u utorak kako će se uskoro okušati i na glazbenom planu najavivši kako će to učiniti tako što će na pozornicu postaviti operu po motivima romana 'Na Drini ćuprija' nobelovca Ive Andrića

Opera koju Kusturica kani režirati, ali i za nju napisati libreto trebala bi biti postavljena na sceni kazališta u Višegradu u istočnoj Bosni, točnije u kamenom Andrićgradu koji srbijanski redatelj podiže uz svesrdnu pomoć predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pismo namjere kojim je najavljen projekt opere 'Na Drini ćuprija' potpisano je upravo u Dodikovoj nazočnosti u Banjoj Luci, a uz Kusturicu potpis na taj dokument je stavio i direktor talijanskog kazališta La Fenice Verdiana iz Venecije Cristiano Keroto.
'Opera će biti financirana obostrano s tim što ćemo mi dati znanje, a scenografiju, ljude i filharmoniju opera La Fenice', kazao je Kusturica novinarima.

Dodao je kako će pjevački sastav biti mještovit, a praizvedba je planirana za 28. lipnja 2014. godine.

Dodik nije krio oduševljenje najavom svog prijatelja Kusturice iskoristivši priliku da ponovno propagira često osporavani projekt Andrićgrada, koji su do sada financirali uglavnom porezni obveznici iz RS-a iako je Kusturičina privatna tvrtka Lotika njegov većinski vlasnik.

'Ovoga sigurno ne bi bilo da ranije nismo krenuli u projekt Andrićgrad. Upravo ovo što radimo je slaganje filigranskog mozaika koje smo ranije najavljivali', kazao je Dodik najavljujući logističku potporu RS Kusturičinom opernom projektu, prije svega kroz opremanje i dovršetak izgradnje kazališta u Andrićgradu.