SUSRET U ANDRIĆGRADU

Kusturica bi trebao snimati film o Jasenovcu, a mentor mu je jako naljutio hrvatsku vlast

20.11.2018 u 15:53

Bionic
Reading

Prema pisanju banjalučkih Večernjih novosti, proslavljeni srbijanski redatelj Emir Kusturica zainteresiran je za snimanje filma o ustaškom logoru Jasenovcu, a svoj interes iskazao je nakon što mu je tu temu predložio izraelski povjesničar Gideon Greif. On je nedavno na Beogradskom sajmu knjiga predstavio monografiju o Jasenovcu, a ovdašnjoj javnosti poznat je po nedavno organiziranoj izložbi o tom logoru u Ujedinjenim narodima, na čiji je sadržaj oštro reagiralo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Izraelski povjesničar Gideon Greif ove jeseni je na sajmu knjiga u Beogradu predstavio svoje publicističko djelo 'Jasenovac - Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti', a kako pišu srbijanski mediji, u toj je monografiji usporedio dva logora, jasenovački s Auschwitzom.

Prilikom predstavljanja knjige, taj povjesničar istaknuo je da je u Jasenovcu bilo najmanje 750.000 mrtvih i rekao da je državna komisija 1945. odredila da ih je bilo oko 1.500.000. Među ostalim, i taj je podatak bio razlogom nedavne oštre prosvjedne note hrvatskih vlasti s obzirom na to da je službena brojka od 83.811 žrtava zapisana u njihovu registru u Spomen-području Jasenovac.

>>>Ivo Goldstein: 'Revizionisti pokušavaju Hrvate napraviti kolektivno odgovornim za zločine u Jasenovcu, a to je civilizacijska sramota'

U fokus hrvatske javnosti izraelski profesor došao je početkom ove godine, kada je u Ujedinjenim narodima postavio izložbu 'Jasenovac - pravo na nezaborav', za koju je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo da je 'najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN-u sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način predstaviti Srbiju kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja međunarodnog dana Holokausta'.

Greif je 30 godina radio u Yad Vashemu

Gideon Greif se u znanstvenoj karijeri specijalizirao za povijest Holokausta, posebno povijest koncentracijskog logora Auschwitza, i napisao je knjigu temeljenu na svjedočanstvima 31 radnika preživjelog u Auschwitzu. Radio je u izraelskom memorijalnom centru Yad Vashemu 30 godina, a povezao ga je s muzejom Auschwitz-Birkenau i kreirao seminare za vodiče, odgojitelje i svećenike iz Poljske u Yad Vashemu od 1991. godine.

Nakon otvaranja na sadržaj izložbe oštro je reagiralo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izjavom da se tom izložbom manipulira i plasira lažne podatke, a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u propagandne svrhe.

Tema Jasenovca dan-danas predmetom je žustrih rasprava, što je očito zaintrigiralo i slavnog redatelja Emira Kusturicu. S Greifom je već neko vrijeme u kontaktu, a povjesničar sredinom prosinca dolazi u Andrićgrad, grad nastao po ideji Emira Kusturice, kako bi tamo održao predavanje o jasenovačkoj golgoti.

Da postoji interes, a očito i naznake dogovora tko bi ga trebao ispuniti, svjedoči i vijest iz prve polovice ove godine, kada su srbijanski mediji najavili da je Republika Srbija pripremila 20 milijuna eura za film na temu Jasenovca, a na tu je ideju, pisali su, došao sam predsjednik Aleksandar Vučić. Pisalo se i da bi trebali biti angažirani poznati glumci iz Hollywooda.

Nakon sastanka u Andrićgradu, koji kritičari znaju nazivati i 'Disneylandom na Drini', vjerojatno će biti jasnije ide li Kusturica u novi filmski projekt i ima li to neke veze i s nedavnim poništenjem natječaja Filmskog centra Srbije za financiranje i sufinanciranje projekata s nacionalnom temom, na koji je svoj projekt slične teme, a naslova 'Djeca Kozare', bio prijavio redatelj Lordan Zafranović i scenarist Arsen Diklić. Novi natječaj je raspisan, a rezultati još nisu poznati.