OTVORENO PISMO

Kulturnjaci pozvali na hitnu reviziju odluke o smjeni Nataše Rajković

06.08.2018 u 21:47

Bionic
Reading

Skupina umjetnika i kulturnih djelatnika na čelu s redateljem Miranom Kurspahićem uputila je u otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, te ministricama obrazovanja i kulture Blaženki Divjak i Nini Obuljen Koržinek, u kojemu traže hitno poništenje odluke Sanacijske uprave Studentskog centra u Zagrebu o razrješenju s dužnosti pomoćnice ravnatelja za kulturu Nataše Rajković

'Najoštrije osuđujemo protupravan čin Sanacijske uprave SC-a, s gospodinom (Mirkom) Bošnjakom kao upraviteljem, kojim je, pod okriljem ljetne zaokupljenosti medija drugim temama, odlučila dugogodišnju pomoćnicu ravnatelja za kulturu Natašu Rajković posve neargumentirano smijeniti te ju degradirati u drugi sektor', stoji u otvorenom pismu objavljenom 2. kolovoza na portalu teatar.hr.

Kako se ističe, ogorčeni takvom odlukom, potpisnici su se odlučili za dodatnu inicijativu, uputivši otvoreno pismo premijeru i ministricama.

U pismu, kojemu je potpisima na portalu teatar.hr potporu Nataši Rajković dosad dalo preko 700 redatelja, glumaca, likovnih, glazbenih i plesnih umjetnika, pisaca i drugih uglednih kulturnjaka, ali i pripadnika šire javnosti, upozoravaju na širi kontekst i posljedice koje takva odluka može donijeti.

Osim što je zakonski neosnovana, zbog značaja koji je Kultura promjene SC-a pod vodstvom Nataše Rajković ostvarila u proteklih 13 godina, ta ničim potkrijepljena odluka ima daleko šire reperkusije na zagrebačku, ali i hrvatsku kulturno-umjetničku zajednicu, ističu nadalje, napominjući kako činjenica da nije imenovana adekvatna zamjena za smijenjenu Rajković dovodi u pitanje funkcioniranje čitavog programa kulture SC-a, kao i realizacije kako budućih, tako i tekućih projekata.

  • +6
Teatar &TD Izvor: Promo fotografije / Autor: Teatar &TD

Upravo je program Kultura promjene, koji je Rajković osmislila i oformila, pretvorio SC u poligon slobode, otvorenosti i umjetničkog istraživanja, postavši generator urbane kulture i čitave alternativne scene Zagreba i Hrvatske koja je počela odgajati i kultivirati buduće naraštaje i umjetnika i publike, smatraju.

'Zašto se kvalitetan i uspješan rad kažnjava? Postoji li nadzor nad radom Sanacijske uprave SC-a i, ako postoji, zašto se dopušta njihova samovolja i proizvoljnost u donošenju tako btnih odluka? Kakvi su rezultati te iste Sanacijske uprave nakon nekoliko godina?', neka su od pitanja koje se postavlja u pismu.

'Mi, ogorčeni članovi hrvatske umjetničke i kulturne scene, jednostavno ne pristajemo na to da se ukloni vodstvo programa kulture, pa da sve bude spremno za tihu i učinkovitu eutanaziju kulture u SC-u', poručuju u zaključku potpisnici.

S ciljem 'dobrobiti, opstanka, ali i napretka nezavisne i alternativne kulture u Zagrebu i Hrvatskoj' apeliraju na 'pronicljivost vladajućih', te pozivaju ministrice i premijera na 'najurgentiju reviziju i poništenje odluka Sanacijske uprave i sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka o razrješenju s dužnosti Nataše Rajković, kao i reviziju samog rada Sanacijske uprave i njihove odluke'.