OTVORENO PISMO

Kulturnjaci Nevenki Dujmović: 'Tražimo da odmah povučete svoje odluke'

06.07.2016 u 20:19

Bionic
Reading

Radnici u kulturi okupljeni u inicijativu Kulturnjaci 2016. uputili su otvoreno pismo Nevenki Dujmović, vršiteljici dužnosti urednice Trećeg programa Hrvatskog radija u kojem stoji: Zapanjeni smo ukidanjem svih emisija Ljubice Letinić (Audio.doc i Skrivena strana dana), ovogodišnje dobitnice HND-ove nagrade 'Marija Jurić Zagorka' za radijsko novinarstvo te vrlo slušane emisije Jutro na Trećem urednika, prozaika i pjesnika Ivice Prtenjače kao i ukidanjem emisija Kultura demokracije, Lica okolice i Pojmovnik postjugoslavenske književnosti

'Tijekom 25 godina hrvatske države, Trećem programu HR-a je u nekoliko navrata prijetila opasnost od ukidanja, a nerazumijevanje njegove osnovne namjene kontinuirano ga prati. No, unatoč svemu, pa čak i unatoč odašiljaču besramno slabog dometa - ta medijska oaza uspjela je, s većim ili manjim programskim oštećenjima, opstati unatoč boljim i lošijim fazama upravljanja.

Emisija Jutro na Trećem najslušanija je emisija Trećeg programa Hrvatskog radija s do 40.000 slušatelja dnevno. U dvije i pol godine kako uređuje tu emisiju pjesnik Ivica Prtenjača ugošćivao je kulturne radnike, umjetnike, znanstvenike i brojne druge sugovornike, od akademika do najmlađih autora i to iz područja književnosti, likovnosti, kazališta, filozofije, povijesti, glazbe, ekologije, arhitekture, dizajna, suvremenog plesa, kulturnog amaterizma, medija te raznih društvenih tema. Gubitak takve platforme zasigurno će se osjetiti i utjecati na cjelokupni prostor kritičke recepcije, kulturnog dijaloga i kreativnog znanja ne samo u kontekstu radija već i unutar ostalih medija umjetničkog rada.

Sramotnom odlukom smatramo i ukidanje emisija Lica okolice Dinka Telećana te Pojmovnik postjugoslavenske književnosti koju je vodio Boris Postnikov, iznimno važnih priloga upoznavanju regionalne kulturne scene. Ukidanje ovih emisija pridonosi mentalnoj i duhovnoj izolaciji.

Posebno mjesto čak i u okviru Trećeg programa, kruna radijskog umijeća, dokumentarni je program urednice Ljubice Letinić. Polusatna Skrivena strana dana emisija je koja u tjednom ritmu radi ono što radio najbolje zna i može, mikrofonom zalazi u sve kutke našeg društva, često i u one u koje ne zalazi više nitko. Jednosatni Audio.doc, riznica radijskog blaga, primjer je umjetničkog dokumentarizma kao autentičnog i autorskog radijskog izraza koji nastavlja i produbljuje istraživanja velikana ovog radija, Zvonimira Bajsića. Prije točno dva mjeseca emisija Zametnuta kartografija iz serijala Audio.doc dobila je nagradu 'Marija Jurić Zagorka'. Iako je tom prilikom izjavila: 'Smatram ovo priznanjem za moj tihi obrt na HR 3 za koji ne znam koliko će još trajati.  Smatram ovo nekom simboličkom zaštitom', očito je da ni nagrada nije bila dostatna zaštita Ljubici Letinić. Već godinama uz sebe okuplja mlade autore, koje upoznaje s mogućnostima radija i inficira ih ljubavlju za ovaj samozatajni medij na način koji ne mogu naučiti niti na jednom fakultetu, ni u jednoj redakciji. To je možda i njen najveći poklon radiju – budućnost.

I zato nema opravdanja za programsku politiku koja nastoji srušiti sve ono što su prethodnici s mukom i trudom izgradili, politiku koja svojim ponajboljim ljudima oduzima glas, a daje ga ljudima bez ili s upitnim radijskim iskustvom i novinarskim standardom, ali snažne ideološke zacrtanosti: Vladimiru Lončareviću, Juri Vujiću, Maritu Mihovilu Letici.

Želimo naglasiti da itekako držimo do Trećeg programa Hrvatskog radija kao javnog servisa. Financiran sredstvima građana, ovaj radio zauzvrat čuva i nudi osmišljene kritičke i umjetničke sadržaje čiji zadatak nije kvantiteta nego kvaliteta, promocija raznolikosti kao društvenog blaga te širenje horizonata njegovih slušatelja.

Jasno je da kao takav Treći program Hrvatskog radija ne može, ali i ne mora konkurirati ostalim medijima, niti smije biti ideološki instrumentaliziran. Smatramo skandaloznim da nakon javnosti već poznatog slučaja Luketić/Hromadžić (autorima emisije Okrugli stol ponedjeljkom, kojima ste na Svjetski dan slobode medija otkazali suradnju), u trenutku kada v. d. ravnatelja cijelog HRT-a, koji Vas je na ovu poziciju oktroirao, uskoro istječe mandat, kada je aktualna tehnička Vlada Republike Hrvatske izgubila povjerenje onih koje bi trebala zastupati, a Hrvatski sabor se raspušta, Vi kao v. d. urednice Trećeg programa HR-a krećete u popularne čistke, i to svojih najkvalitetnijih sadržaja. Nedopustivo je i izvan svake pameti i pristojnosti da u ovakvoj političkoj i upravljačkoj konstelaciji uništavate najbolje emisije jednog od najboljih kulturnih radio programa Europe.

Zbog svega navedenog tražimo da odmah povučete svoje odluke, prekinete ideološku instrumentalizaciju medija i vratite slušateljima Trećeg programa Jutro na trećem, emisije koje prate tokove u regionalnom kontekstu kao i sve emisije Ljubice Letinić.

O svemu navedenome obavijestit ćemo svakako i kolege iz European Broadcasting Uniona (čiji je HRT član), International Feature Conference (savez radijskih dokumentarista iz cijeloga svijeta), Prix Europa festival u Berlinu (na kojemu HRT redovito nastupa) te podržati sve prosvjedne akcije.

Treći program je hrvatsko kulturno blago, a ne privatna radiostanica u službi politike', stoji u otvorenom pismu radnika u kulturi okupljenih u inicijativu Kulturnjaci 2016.