OD 12. TRAVNJA

Kultni srpski filmovi u zagrebačkom kinu Tuškanac

12.04.2018 u 10:09

Bionic
Reading

Film 'Skupljači perja', klasik Aleksandra Petrovića o životu Roma, njihovoj svakodnevnoj borbi za opstanak, nadanjima, ljubavi i slobodi, otvara 12. travnja ovogodišnje, druge po redu Dane srpskog filma u zagrebačkom kinu Tuškanac

Do 15. travnja prikazat će se sedam filmova, od novorestauriranih kopija kanonskih ostvarenja srpske kinematografije do recentnih ostvarenja, najavljeno je na web stranicama kina Tuškanac.

Nakon 'Skupljača perja' iz 1967. godine, prikazat će se noviji film, 'Rekvijem za gospođu J.' Bojana Vuletića, u čijem je središtu žena koja si namjerava oduzeti život. Prije toga želi obaviti sve što treba kako bi osigurala obitelj koju ostavlja iza sebe, no kada želi nabaviti potvrdu o 20 godina radnog staža zbog nesređene države njezin plan postaje presložen. Film je dobio nagradu za najbolji film, režiju, scenarij te najbolju žensku ulogu na međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu.

Rekvijem za gospođu J. Izvor: Promo fotografije / Autor: Lucca Film Festival

Slijedi 'Druga strana svega' Mile Turajlić, pobjednik međunarodnog festivala dokumentarnog filma (IDFA) u Amsterdamu, te dobitnik nagrade za najbolji film u regionalnoj konkurenciji i nagrade publike na ZagrebDoxu. Kroz priču o jednom stanu u beogradskom centru i svojoj majci redateljica tog dokumentarca donosi kroniku jedne građanske obitelji i propasti građanstva, preispitujući pritom odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

  • +3
'Druga strana svega' Mile Turajlić Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

U programu je i nekadašnji veliki filmski hit srpske kinematografije, 'Ko to tamo peva' Slobodana Šijana iz 1980. godine, alegorična komedija o malograđanštini i raspadu Kraljevine Jugoslavije ispričana kroz osebujne likove koji putuju autobusom obitelji Krstić.

Ko to tamo peva?

Za subotu su najavljene projekcije filmova 'Specijalno vaspitanje' Gorana Markovića iz 1977. godine, priče iz beogradskog Doma za maloljetne delikvente, te 'Dnevnik mašinovođe' Miloša Radovića iz 2016., tragična komedija o nevinim ubojicama i njihovim životima koja je osvojila brojne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima.

Dani srpskog filma završavaju u nedjelju još jednim klasikom, filmom 'Kad budem mrtav i beo' Živojina Pavlovića iz 1967. , koji se smatra jednim od vrhunaca u redateljevu opusu i ključnih ostvarenja 'crnog talasa'. Film naturalistički prikazuje socijalističku svakodnevicu, a kroz ironijski odnos prema mitovima Jugoslavije donosi snažnu kritiku vladajućeg društvenog licemjerja.

Kad budem mrtav i beo

Manifestaciju organiziraju Ambasada Republike Srbije u RH i Srpsko narodno vijeće, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Filmskim centrom Srbije, Jugoslovenskom kinotekom i kinom Tuškanac.