od 23. do 30. ožujka

Kultni 'Berlin Alexanderplatz' Rainera Wernera Fassbindera u Kinu Tuškanac

22.03.2022 u 11:02

Bionic
Reading

Televizijska serija "Berlin Alexanderplatz" velikana njemačke i svjetske kinematografije Rainera Wernera Fassbindera bit će prikazana u 14 nastavaka od srijede 23. do srijede 30. ožujka u Kinu Tuškanac

Rainer Werner Fassbinder (1945.-1982.) bio je njemački redatelj, scenarist i glumac, jedan od najuglednijih predstavnika tzv. novog njemačkog filma i jedan od najznačajnijih redatelja svjetskog filma 1970-ih. Iako je preminuo u dobi od trideset i sedam godina, jedan je od najplodnijih filmskih autora s gotovo četrdesetak naslova snimljenih u razdoblju od svega dvanaest godina.

Televizijsku seriju "Berlin Alexanderplatz" koju čini 14 nastavaka, Fassbinder je snimao punih godinu dana u zapadnonjemačko-talijanskoj koprodukciji. Riječ je o ekranizaciji istoimenog romana Afreda Döblina, modernističkog klasika iz 1929., visoko respektiranog kao jednog od ključnih predstavnika tzv. romana (vele)grada, oslonjen na tehniku filmske montaže.

Izvor: Društvene mreže

Svijet društvene margine i podzemlja

Berlin kojim se autor bavi u svojoj adaptaciji romana svijet je društvene margine i podzemlja, ispunjen snažnim emocijama, bizarnošću i perverzijama, a središnji Fassbinderov interes osebujni je erotski trokut.

Serija, koju je autor smatrao dugometražnim igranim filmom, po mnogima predstavlja vrhunac njegova opusa.

Kino Tuškanac prikazat će "Berlin Alexanderplatz" u nastavcima, po dvije projekcije dnevno, osim prvog nastavka te dvosatnog epiloga. Svi nastavci imaju hrvatske podnaslove, a točan raspored projekcija dostupan je na mrežnoj stranici kinotuskanac.hr.

Program je ostvaren u suradnji s Goethe institutom Hrvatska.