'Zimske priče: Začarani ekran'

Posebna projekcija 'Vještica' uz novu temu kina Kinoteka

06.12.2023 u 10:17

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Kinoteka donosi u ovom tjednu novi tematski program 'Zimske priče: Začarani ekran', koji se uz glazbenu pratnju Alena i Nenada Sinkauza otvara u subotu, 16. prosinca projekcijom klasika 'Vještice' iz 1922. godine.

Nastao u vrijeme kada je film tek počeo otkrivati svoje izražajne mogućnosti i još nije bilo rodova i žanrova, film "Vještice" Benjamina Christensena jedan je od prvih remek-djela svjetskog filma i često se smatra pretečom horora, filmskog eseja i rekonstrukcijskog dokumentarca, koje je preduhitrio za nekoliko desetljeća.

Poznat i pod originalnim nazivom "Häxan", film gledatelje vodi na putovanje kroz povijest misticizma i magije, od magijskih vjerovanja primitivnih zajednica, preko srednjovjekovnih progona vještica, sve do pojave psiholoških i neuroloških bolesnika u 20. stoljeću, gdje pronalazi objašnjenje za pojave koje je predmoderni čovjek pripisivao nadnaravnim silama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Iz Kinoteke kažu kako filmu nije bio cilj stvoriti iluziju, nego potaknuti raspravu o tome kako su progoni vještica utemeljeni u strahu od starosti i nenormativnih tijela, klasne netrpeljivosti i vlastite seksualnosti, kao i pokazati da su institucionalizirana mizoginija, zavist i zloporaba moći veće zlo od tobožnjih demona.

"Vještice" su ostvarile veliki uspjeh na domaćem tržištu, no u većini europskih zemalja bile skraćivane i cenzurirane zbog za to vrijeme šokantnog i kontroverznog sadržaja.

U kinu Kinoteka prikazat će se integralna, restaurirana verzija, u glazbenoj interpretaciji Alena i Nenada Sinkauza koji su svojim soundtrackom za "Vještice" oduševili publiku Motovunskog filmskog festivala 2022.Projekcija uz živu glazbu održava se u sklopu programa FonoKinoteka, usmjerenog istraživanju glazbe i zvuka.

Njime se otvaraju "Zimske priče: Začarani ekran" u okviru kojega će se od 16. prosinca do 10. veljače iduće godine kroz tridesetak naslova podijeljenih u sedam tematskih cjelina prikazati povijest magije na filmu, kao i povijest filmske magije.