peti jezik svijeta

Kreće mjesec frankofonije: Više od 75 događaja u 12 gradova

29.02.2024 u 15:17

Bionic
Reading

Ovogodišnje obilježavanje frankofonije i francuskog jezika otvoreno je u četvrtak u u Institutu Liszt – u Mađarskom kulturnom centru, uz najavu niza događaja kojima se tradicionalno u ožujku slavi peti najzastupljeniji jezik na svijetu, s 321 milijunom govornika na pet kontinenata.

"I ove su se godine svi akteri frankofonije u Hrvatskoj maksimalno mobilizirali kako bi ponudili ambiciozan program posvećen proslavi Frankofonije 2024.", rekla je Romana Čumbelić Omrčen, voditeljica kulture i komunikacije Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Najavila je da će se održati više od 75 događanja u 12 gradova, od jezičnih natjecanja, ciklusa frankofonskog filma s osam recentnih ostvarenja i radionica francuskog jezika do izložbi, predavanja i koncerata.

Među ostalim, u Hrvatskoj će u sklopu Goranovog proljeća gostovati francuska pjesnikinja Claude Favre, izvodit će se predstava "Refrakcije", a detaljan program objavljivat će se putem web stranice Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Izaslanica predsjednika Republike Vanda Mikšić rekla je da se promicanjem francuskog kao petog svjetskog jezika i četvrtog na internetu, kao i drugim poučavanim stranim jezikom u svijetu i jednog od tri radna jezika europskih institucija Međunarodna organizacija frankofonije ujedno zagovara kulturnu i jezičnu raznolikost, višejezičnost i pluralnost.

"Danas je frankofonska mreža u Hrvatskoj dinamična i mnogostruka, a čine je brojni akteri, od nastavnika preko prevoditelja, novinara, istraživača do poduzetnika, političara, diplomata do sportaša", napomenula je.

U ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova Blaženka Babić podsjetila je kako Hrvatska slavi 20 godina kao članica promatrač u Međunarodnoj organizaciji frankofonije, što je za Hrvatsku značilo daljnje jačanje partnerskih odnosa s Francuskom kao i drugim frankofonim zemljama u Europi i svijetu, te otvaranje prema zemljama Globalnog juga, posebno Afrike".

Rekla je i kako su Hrvatska vlada i Međunarodna organizacija frankofonije prošle godine potpisale Memorandum o partnerstvu 2023.-2026.

Mađarski veleposlanik Csaba Demcsak rekao je da je očuvanje jezične raznolikosti i ravnopravnosti nacionalnih običaja i kultura jedna je od tradicionalnih vrijednosti kršćanske Europe. "Mjesec frankofonije stvara izvrsnu priliku za bolje upoznavanje, ne samo vrijednosti francuskog jezika i kulture, već i bogate i raznolike književne, umjetničke i gastronomske tradicije frankofonih zemalja", dodao je.

U organizaciji veleposlanstava članica Međunarodne organizacije frankofonije koji imaju predstavništvo u Hrvatskoj u četvrtak je organiziran besplatan događaj s kulinarskim degustacijama, zabavnim i kulturnim aktivnostima u Mađarskom kulturnom centru.