PROJEKT FORGOTTEN HERITAGE

Kreativna Europa s 200 tisuća eura podržala suvremenu fotografiju u Hrvatskoj

08.06.2016 u 10:44

Bionic
Reading

Kvalitetu projekta Forgotten Heritage u kojem je partner hrvatski Ured za fotografiju prepoznala je Kreativna Europa te ga podržala s 200 tisuća eura.

Ovaj dvogodišnji projekt, u čijoj realizaciji sudjeluju ARTon Foundation iz Varšave, Eesti Kunstimuuseum iz Tallinna i LUCA School of Arts iz Bruxellesa počinje u lipnju ove godine, a cilj je umrežiti, aktualizirati i postaviti u međunarodni kontekst lokalne umjetničke tendencije.

U dvije godine trajanja projekta sudionici će organizirati međunarodne izložbe, radionice, konferenciju i zajedničku on-line bazu, okušati se u novim metodama digitalizacije te istražiti kako najbolje iskoristiti digitalizirani arhivski sadržaj u svrhu njegove multimedijske promocije, ali i kao bazu za daljnja umjetnička i stručna istraživanja.

Temeljen na višegodišnjem iskustvu istraživanja vizualnih umjetnosti od 1960-ih na ovamo, Forgotten Heritage nastavlja se na dosadašnju digitalizaciju umjetničkih arhiva sa željom njihove šire kontekstualizacije, novih čitanja okupljenih i obrađenih materijala testvaranja platforme za nova djela inspirirana arhivom. Konačan cilj kreiranje je zajedničke digitalne baze umjetničke fotografske baštine.

'Želimo da rad s i o arhivu zaboravljenog nasljeđa pokrene mlađe generacije na kritičko preispitivanje određenog razdoblja suvremene umjetnosti i okolnosti u kojima je ona nastajala. Samim time želimo autore čiji radovi nisu dovoljno priznati i istraživani pozicionirati u kontekstu međunarodnih strujanja', naglasila je kustosica projekta Sandra Križić Roban.

Ured za fotografiju (UzF) neprofitna je i nevladina udruga osnovana 2011. godine s namjerom istraživanja, kritičke obrade i promocije suvremene fotografije u Hrvatskoj. Primarne aktivnosti UzF su web portal Suvremena hrvatska fotografija, izlagačka djelatnost u galerija Spot, ali i na suradničkim projektima, biblioteka F11 (financijski podržava Zaklada Adris) namijenjena temama iz fotografije te projekt digitalnog repozitorija koji se provodi uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.