od 20. do 26. svibnja

Kratki film: Festival 25FPS predstavlja se na projektu 'This is Short'

13.05.2021 u 11:34

Bionic
Reading

Festival 25 FPS predstavit će se svojom selekcijom od 20. do 26. svibnja, u sklopu prvog mrežnog izdanja projekta "This is Short", koji je inicirala Mreža europskog kratkog filma.

"This is Short" pokrenut je u želji da bude pristupna točka online prezentacijama europskih festivala kratkog filma i zajednički kreira programe od 1. travnja do 30. lipnja ove godine.

Mrežu europskog kratkog filma je 2018. osnovao Festival kratkog filma u Oberhausenu s partnerskim festivalima Vienna Shorts (Austrija), Go Shorts Nijmegen (Nizozemska) i Short Waves (Poljska).

Selekcija hrvatskog festivala Home Entertainment predstavlja se u programskoj niši Festival Windows, s filmovima koji su, ističu s 25FPS-a, bili iznimna gledateljska iskustva unutar institucije kina, no način na koji su napravljeni i motivi kojima se bave, "čvrsto zgrabe naš fokus i u ovakvim digitalnim okolnostima i raspršenoj pažnji".

Kako je najavljeno, prikazat će se "uvrnute fantazije" u pozadini svakodnevice u zabavno-neugodnoj animaciji "Purpurno sivo" Sebastiana Bürknera, blago modificiranu vaterpolsku utakmicu koja izaziva našu percepciju u klasiku Ivana Ladislava Galete iz sedamdesetih i osamdesetih "Water Pulu 1869 1896" ili buđenje beživotnih objekata u “neopipljivom novom svijetu virtualnog doživljaja” asocijativnog "Nevidljivog svijeta" Jesse McLean.

"Vanjski svijet prisutan je kao okoliš namijenjen promatranju u gotovo trilerskom istraživanju susjedstva stop-animacije Najmanji Tomislava Šobana ili u neodoljivim pričama o američkoj mitskoj pustinji iz zadivljujuće ptičje perspektive koju je kreirao kolektiv O.N.L.S.D. Lea Calicea i Gerharda Tremla u filmu Na rubu raja (Tri kratka filma o kalifornijskoj pustinji)", dodaje se.

Program završava sa suvremenim remek-djelom Alexandrea Larosea, "magla-prolaz #14" kojim se, napominje se u najavi, priziva opipljivi osjećaj slobode u blistavoj prirodi, a koji opisuje našu krajnju povezanost s analognim svijetom kojega smo dio.

Detalji programa nalaze se na https://thisisshort.filmchief.com/hub/browse.