IZ PRIŠTINE, S LJUBAVLJU

Kosovo na Reviji malih književnosti u Booksi

04.10.2011 u 09:33

Bionic
Reading

U Književnom klubu Booksa ove godine se održava sedma po redu Revija malih književnosti. Svoja prozna i lirska djela će od 4. do 7. studenog u Zagrebu predstaviti mlade književne snage Kosova, kojima je posvećena i antologija 'Iz Prištine, s ljubavlju', koju je uredio Saša Ilić iz beogradskog Betona

Sve je započelo s Bosnom i Hercegovinom. Književni klub Booksa je 2005. godine ugostio mlade književnike i književnice iz BiH, a odaziv publike i interes medija nije bio mali. To je zapravo bila prva Revija malih književnosti, s ciljem da hrvatskoj publici predstavi što se događa u literaturi obližnjih zemalja i njihovih brojčano malih, a nekad kreativno velikih književnosti.

S vremenom su Zagreb posjetili pisci iz Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Srbije i Rumunjske, a ove godine je na red došla najmlađa europska država – Kosovo. Pisci i pjesnici s Kosova čitat će svoja djela u Booksi od 4. do 7. listopada. Iako su Hrvatska i Kosovo navodno jako bliske i prijateljske zemlje, ili barem tako tvrdi premijerka Jadranka Kosor, zapravo se u hrvatskim medijima malo piše o tome kako se danas živi na Kosovu, a još manji je interes za tamošnji književni život. No on itekako postoji, pa je Revija malih književnosti savršena prilika da se sazna što se događa u nekoć južnoj pokrajini Srbije.

Ova revija je, ističu u Booksi, organizirana u partnerstvu s beogradskim Betonom, kulturno-propagandnim kompletom koji izlazi kao podlistak srbijanskog dnevnog lista Danas. Beton je poznat na prostoru bivše Jugoslavije po tome što o književnosti i politici piše bez dlake na jeziku, a naročito oštro odnosi se prema svakom nacionalizmu, pa je bilo očekivano da će se baš oni zainteresirati za suvremenu kosovsku književnost.

Izbornik Revije je kosovski dramatičar međunarodnog glasa Jeton Neziraj, koji je za put u Zagreb izabrao Benca Kadriua, Ervinu Halili, Avnija Rudakua, Halila Matoshija i još nekoliko mladih autora.

Revija se otvara 4. listopada u 19 sati, i to okruglim stolom 'O književnosti, s ljubavlju', u kojem će sudjelovati Saša Ilić (urednik u Betonu), spomenuti Jeton Neziraj i Miljenka Buljević iz Bookse. Slijede čitanja i sljedećih dana, i to uvijek u 19 sati, a bit će predstavljena i antologija mlade kosovske književnosti 'Iz Prištine, s ljubavlju', čiji je izdavač zagrebački Algoritam. Čitanja će biti na albanskom jeziku, s odgovarajućim prijevodom na hrvatski.