PANEL-DISKUSIJA UOČI PREMIJERE

Koprodukcije ne padaju s Marsa: 'Dida vanzemaljac savršen primjer suradnje malih filmskih nacija'

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 12.03.2019 09:12
  • Objavljeno 12.03.2019 u 09:12
Moj dida je pao s Marsa

Moj dida je pao s Marsa

Izvor: Promo fotografije / Autor: N.N.

Ususret svečanoj premijeri filma 'Moj dida je pao s Marsa' redatelja Dražena Žarkovića i redateljice Marine Andree Škop u produkciji Studija dim, 18. ožujka u 11 sati na pozornici Akademije dramske umjetnosti održat će se panel-diskusija 'Koprodukcije ne padaju s Marsa' na temu uspješne koprodukcije Norveške i Hrvatske

Dugoočekivani hrvatski znanstveno fantastični film 'Moj dida je pao s Marsa' svečanu će premijeru imati 18. ožujka u 19 sati u Kaptol Boutique Cinema, a ususret njoj istog će dana u 11 sati na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu biti održan panel o koprodukcijskim mogućnostima i izazovima u suradnji Hrvatske i Norveške.

Panel je organiziran u suradnji s hrvatske producentke kuće Studio dim s Norveškim veleposlanstvom u Hrvatskoj, norveškom producentskom kućom Filmbin, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, DKE – Uredom MEDIA Hrvatske, regionalnim fondom Filminvest te Norveškim filmskim institutom.

'Ponosimo se ovom suradnjom te se nadamo da će ovaj seminar inspirirati više zajedničkih koprodukcija u budućnosti. Hrvatska i Norveška su male filmske nacije. Zajedničkim radom možemo proizvesti filmove vrhunske kvalitete, isto kao i vodeći filmski studiji u svijetu, a 'Moj Dida' je savršen primjer takve suradnje', izjavila je povodom panela koji će osobno i otvoriti, Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj.

Film 'Moj dida je pao s Marsa', fantastičnu avanturu djevojčice Une i robota Dode koji imaju manje od 24 sata da spase njezinu djelomično vanzemaljsku obitelj, producirale su Darija Kulenović Gudan i Marina Andree Škop iz zagrebačkog Studija dim s partnerima iz još 6 europskih zemalja: luksemburškim Wady Filmsom, norveškim Filmbinom, češkim MasterFilmom i MagicLabom, slovačkom Artilerijom, slovenskim Senca Studiom i Art Rebel 9, bosanskohercegovačkom Fabrikom i Hrvatskom radiotelevizijom, a potporu su mu pružili i Hrvatski audiovizualni centar, Program MEDIA Europske unije, Filmski fond Luksemburga, Norveški filmski institut, Filminvest, Češki filmski fond, Slovački audiovizualni fond, Slovenski filmski centar, Viba film i Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Distribuira ga 2iFilm.

Ulaz na panel 'Koprodukcije ne padaju s Marsa' je slobodan, a razgovori će se odvijati engleskom jeziku. Na panelu 'Mogućnosti koprodukcija s Norveškom' sudjelovat će producent Nicholas Sando (Filmbin), producentica Darija Kulenović (Studio dim) i skladatelj Stein Berge Svendsen koji će razgovarati o mogućnostima pronalaženja koprodukcijskih partnera i o održavanju dobrog partnerstva. Predstavit će se Norveški filmski institut i regionalni fond Filminvest, uz poseban osvrt na produkcijske i postprodukcijske mogućnosti u norveškom gradu Lillehammeru.

Na panelu 'Primjer dobre prakse: Kako je dida naučio hrvatski' sudjelovat će glumac Nils Ole Oftebro, redatelj Dražen Žarković, redateljica i producentica Marina Andree Škop (Studio dim) i oblikovatelj zvuka Daniel Angyal. Razgovor će se dotaknuti produkcijskih uvjeta pri snimanju filma 'Moj dida je pao s Marsa', pripreme i postprodukcije 'na daljinu', montaže na stranom jeziku, osmišljavanja filmske glazbe za specifičnu temu, glumačkih priprema te mnogih drugih filmskih aspekata.

Film 'Moj dida je pao s Marsa' potpomognut je sredstvima Potprograma MEDIA u okviru potpore za razvoj pojedinačnog projekta.

Panele će moderirati voditeljica Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!