LIKOVI U CRTIĆIMA

Konzervativcima sumnjiv i Teletubbie jer je dečko koji nosi torbicu

19.05.2016 u 14:14

Bionic
Reading

Nakon što je u hrvatskoj javnosti odjeknuo poziv na potpisivanje peticije u kojoj se traži da lik iz Disneyjeva crtića ‘Snježno kraljevstvo’ ne bude lezbijka, što je promovirao portal udruge Željke Markić, odlučili smo istražiti ima li u crtanim filmovima LGBT likova te kakve reakcije to izaziva u svijetu

Američku ultrakonzervativnu udrugu Focus on the Family 2005. jako je iživcirao crtani film 'Spužva Bob Skockani' (SpongeBob Squarepants) te su protiv njega pokrenuli i glasnu javnu kampanju. Ono što se konzervativnim aktivistima nije svidjelo je to što ovaj crtić promovira raznolikost i toleranciju te su tvrdili da Spužva Bob zapravo popularizira homoseksualnost među djecom. Sve to nije nimalo naštetilo omiljenosti ovog animiranog lika među djecom, no zato je izazvalo pisanje niza tekstova o tome je li on doista gej ili ne, s time da su mnogi zaključili da jest a mnogi da nije.

U sličnom su se ‘skandalu’ našli svojevremeno i 'Teletubbies' nakon što je poznati američki fundamentalistički svećenik Jerry Fallwell u medijima optužio ovaj britanski animirani serijal za predškolsku djecu da promovira homoseksualnost. Ključni argument za to bio je jedan od četiri Teletubbiesa, Tinky Winky, koji je po Falwellu ‘skriveni simbol homoseksualnosti’ i to zato što je ljubičaste boje, a antena mu je u obliku trokuta, što je, po Falwellu, ‘simbol gej pokreta’.

Kontroverza oko Tinkyja Winkyja kulminirala je 2007., kada je poljska pravobraniteljica za djecu Ewa Sowinska, koju je imenovala vlada braće Kaczynski, najavila pokretanje istrage protiv Tinkyja Winkyja zato što bi mogao promovirati homoseksualnost djeci ‘jer nosi torbicu’. U jednom intervjuu je Sowinska izjavila da je ‘primijetila da Tinky Winky nosi žensku torbicu, ali tada nije shvatila da je on dječak’ te da je ‘kasnije naučila da u tome mogu postojati skrivene homoseksualne poruke’. Angažirala je poljske psihologe da istraže Tinkyja Winkyja te je na kraju zaključila da 'Teletubbies' ‘nemaju nikakvih negativnih posljedica na psihologiju djece’. Naravno, sa svojom je istragom postala predmet ismijavanja brojnih svjetskih medija.


To su samo neki od primjera u kojima su konzervativni ili klerikalni aktivisti i dužnosnici proskribirali likove iz crtića da tajno promoviraju homoseksualnost, no u animiranim filmovima odavno postoje i likovi koji su jasno LGBT. Jedan od primjera je popularni serijal ‘Sailor Moon’, tj. ‘Mjesečeva ratnica’, proizveden u Japanu, u kojemu su dva ženska lika u ljubavnoj vezi. Zanimljivo, u sinkronizaciji za angloameričko tržište njihov je odnos predstavljen kao da su rođakinje, što je kasnije opet vraćeno na originalnu priču i ljubavni odnos.

Tu je i američki crtić ‘Steven Universe’, u kojemu je jedan od glavnih likova Pearl. Ona u epizodi ‘We Need To Talk’ pokazuje romantičan interes za drugi ženski lik, a da je riječ o lezbijskoj romansi, potvrdili su medijima i scenaristi ovog animiranog serijala. Biseksualna djevojka je pak glavni lik animiranog serijala ‘Legend of Korra’, a on završava romantičnom scenom Korre i njezine djevojke Asami Sato kako se znakovito gledaju u oči i drže za ruke.

U svakom slučaju, LGBT likova u animiranim filmovima ima već toliko da im je i na Wikipediji posvećen poseban upis. Među svjetskim animiranim hitovima koji sadrže poruku tolerancije za različitosti je i 'Hotel Transilvanija', za čiji je nastavak filmski kritičar britanskog Daily Telegrapha napisao da je 'saveznički u odnosu na out & proud gej pokret'.

Uostalom, ako se čita između redaka, može se doći do zaključka i da je najpoznatiji hrvatski crtić 'Profesor Baltazar' suspektan kao potencijalna gej propaganda, kako bi to rekli klerikalni aktivisti. Baltazar je neženja, živi sam, odijeva se uvijek sa stilom, a čitava je uvodna špica ovog crtića obilježena duginim bojama. Za napad na Tinkyja Winkyja trebalo je manje od toga!