'SVEĆENIKOVA DJECA'

Kontroverzna drama Mate Matišića zaradila ovacije u Beču

27.10.2014 u 11:18

Bionic
Reading

Sinoć je na pozornici bečkog kazališta Theater Akzent gostovalo Satiričko kazalište Kerempuh predstavom 'Svećenikova djeca' doživjevši ovacije i oduševljenje publike

'Svećenikova djeca'Mate Matišića, djelo jednog od najzanimljivijih hrvatskih dramskih autora danas, napisano je 1997., ali nevjerojatno precizno pogađa bit nekih od gotovo dnevnih aktualnosti kojima smo okruženi.

Riječ je o tragikomediji koja prvenstveno nudi duhovitu priču kojom se majstorski oblikovanim dijalogom nižu uzbudljivi fabularni obrati. Unutar napetosti kojom može parirati i najuzbudljivijim krimićima, saznajemo sve o tajnama koje više jednostavno ne mogu ostati skrivene.

Mate Matišić svojim je tekstom razmaknuo zastor i u tri čina razotkrio ispovjednu tajnu koja povezuje svećenike i trafikante udružene u brojnim plemenitim namjerama.

U trenutku kada se 'Svećenikova djeca' približavaju stotoj izvedbi na daskama Satiričkog kazališta ̋Kerempuh i u režiji Marija Kovača, ta je priča već osvojila mnogobrojne gledatelje pa je tako film koji je nastao po njoj ubrzo nakon premijere postao najgledaniji hrvatski film u 21. stoljeću.

U predstavi premijerno izvedenoj u ožujku 2003. u Kerempuhu u Zagrebu, glume Željko Koenigsknecht, Edo Vujić, Branka Trlin, Velimir Čokljat, Ivan Đuričić i Anita Matić Delić