sutra

Koncert 'Parsifal' u riječkome HNK na Veliki petak

06.04.2023 u 09:50

Bionic
Reading

Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem Valentina Egela održat će na Veliki petak, 7. travnja u riječkome HNK Ivana pl. Zajca koncert 'Parsifal' s odabranim dijelovima istoimene opere Richarda Wagnera, najavljeno je u srijedu

Intendant riječkoga HNK Marin Blažević istaknuo je na konferenciji za novinstvo da će se izvesti veliki dio te opere. Ocijenio je da je taj HNK jedina operna kuća u Hrvatskoj koja je u proteklih šest ili sedam godina imala najkompleksnija, umjetnički najzahtjevnija i u opernom smislu najimpresivnija djela Richarda Wagnera i Richarda Straussa.

"Izvodili smo 'Elektru' s Dubravkom Šeparović u ulozi Klitemnestre te 'Tristana i Izoldu' s Larsom Clevemanom", istaknuo je, dodajući da su to operne produkcije nominirane ili nagrađene nagradom hrvatskoga glumišta za najbolje predstave ili najbolje uloge.

Valentin Egel je rekao da je poruka te opere povezana s Uskrsom jer govori o oprostu, ljubavi prema životu te zahvalnosti na mogućnosti da se bude ovdje i sada.

Nacionalna prvakinja zagrebačkog HNK Dubravka Šeparović Mušović, koja će nastupiti u ulozi Kundry na koncertu na Veliki petak, ocijenila je da riječki HNK pokazuje veliku hrabrost postavljajući to Wagnerovo djelo jer je to iskorak iz uobičajenog repertoara budući da to čine samo najveće operne kuće na svijetu.

Ključ ove opere je u traženju i pronalaženju, u nadi u zajedništvo s drugim ljudima, rekao je Lars Cleveman, koji igra Parsifala.

Dodao je da je to djelo povezano s time da se bude izgubljen i pronađen, da se nešto izgubi i opet pronađe.