ARENA U ZNAKU KLASIKE

Koncert Londončana posjetilo 11 tisuća ljudi

12.05.2009 u 09:54

Bionic
Reading

Londonski simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Valerija Gergijeva izveo je u zagrebačkoj Areni djela ruskih skladatelja Sergeja Rahmanjinova i Sergeja Prokofjeva

Na programu je bila Rahmanjinova orkestralna suita u tri stavka 'Simfonijski plesovi' i jedna od najpoznatijih Prokovjevljevih skladbi – 'Peta simfonija'. Izvođači su nagrađeni dugotrajnim pljeskom, nakon čega su za kraj odsvirali još i ulomak iz Prokovjevljeva baleta 'Romeo i Julija'.

Koncert je, po procjeni organizatora, pratilo oko 11 tisuća posjetitelja, među kojima su bili i ministar kulture Božo Biškupić i ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić.

Londonski simfonijski orkestar, koji mnogo smatraju jednim od najboljih svjetskih orkestara današnjice, ponovno je večeras nastupio u Zagrebu nakon 32 godine, a maestro Gergijev posljednji je put nastupio u Zagrebu 2004. godine.

Najnovije gostovanje dio je mini turneje koja, uz Zagreb, obuhvaća još Beograd, Budimpeštu i Vilnius.

Svjetski poznati ruski dirigent Valerij Gergijev glavni je direktor znamenitog sanktpeterburškog Marijanskog teatra, najstarije ruske operne i baletne kuće, te šef-dirigent Londonskog simfonijskog orkestra, kao i glavni gost-dirigent Metropolitan opere. Smatra ga se jednim od najvećih dirigenata svih vremena.

Koncert je organizirala Koncertna direkcija Zagreb.