SOLIDARNOST S UKRAJINOM

I Pariška filharmonija otkazala koncerte Putinova prijatelja Valerija Gergijeva

28.02.2022 u 20:46

Bionic
Reading

Pariška filharmonija priopćila je petog dana rata u Ukrajini da je otkazala koncerte dirigenta Valerija Gergijeva, bliskog Vladimiru Putinu 'iz solidarnosti s ukrajinskim narodom'

'Zbog ruske invazije na Ukrajinu Cite de la musique - Pariška filharmonija izmijenit će svoj program u idućim mjesecima iz solidarnosti s ukrajinskim narodom (...) Koncerti (...) koji su na programu 9. i 10. travnja u velikoj dvorani Pierrea Bouleza već su otkazani', piše ta ustanova u priopćenju.

Istodobno, Verbier Festival, ugledni festival klasične glazbe u Švicarskoj, objavio je u ponedjeljak da je 'zatražio i prihvatio' ostavku Gergijeva na dužnost glazbenog direktora svog orkestra.

U petak je glasovita newyorška dvorana Carnegie Hall prva objavila da je ruskog dirigenta isključila s niza nastupa.

Dan ranije milanska Scala je pozvala maestra Gergijeva da se javno zauzme za "mirno rješenje" sukoba, zaprijetivši mu raskidom suradnje u dvjema sljedećim izvedbama Pikove dame Čajkovskog koje su na programu između 5. i 13. ožujka.

Valerij Gergijev (68), glavni ravnatelj uglednog Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, jedan je od najtraženijih dirigenata u svijetu.

Zbog prijateljstva s Putinom, kojeg poznaje od 1992. i potpore ruskom predsjedniku u vezi s aneksijom Krima te sudjelovanja na koncertima u bombardiranoj Južnoj Osetiji i u Palmiri, gdje je stao na stranu sirijske vojske, bio je u središtu mnogih polemika u zadnjih deset godina.